NATO va reloca din Germania in Romania 3 avioane de supraveghere AWACS pentru a urmari de aproape razboiul din Ucraina
NATO va reloca in Romania o parte dintre avioanele sale de supraveghere stationate in prezent in Germania, pentru a fi mai aproape de razboiul declansat de Rusia in Ucraina, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.
Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmeaza sa ajunga martea viitoare la Bucuresti pentru „a sprijini prezenta intarita a Aliantei in regiune si pentru a monitoriza activitatea militara rusa”, a transmis NATO vineri intr-un comunicat.
Avioanele AWACS, care sunt stationate de obicei la o baza din apropiere de Aachen, in vestul Germaniei, vor fi stationate la baza Fortelor Aeriene Romane de la Otopeni, in apropiere de Bucuresti, la circa 200 kilometri de granita cu Ucraina, si vor ramane acolo mai multe saptamani.
„In contextul in care razboiul ilegal al Rusiei din Ucraina continua sa ameninte pacea si securitatea in Europa, nu trebuie sa exista niciun dubiu in legatura cu hotararea NATO de a proteja si apara fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu.
„Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanta de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al pozitiei de descurajare si de aparare a NATO. Multumesc Romaniei pentru gazduirea avioanelor, care vor avea o contributie importanta la capacitatea noastra de avertizare rapida”, a adaugat ea.
La baza de la Otopeni vor fi trimisi de asemenea 180 de militari.
NATO nu a precizat cate dintre cele 14 avioane AWACS stationate in Germania vor fi trimise in Romania, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, vor fi desfasurate trei aeronave.
Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza si identifica alte aeronave la o distanta de peste 400 de kilometri.
Avioanele pot transmite informatiile catre toate celelalte aeronave aflate in spatiul aerian si care sunt echipate corespunzator, ceea ce inseamna ca, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comanda zburatoare.
In trecut, ele au fost desfasurate in timpul operatiunilor impotriva gruparii teroriste Stat Islamic sau in Afganistan.