NATO va prelua de la SUA coordonarea livrarilor de arme catre Ucraina, pe fondul temerilor tot mai intense ca Donald Trump va fi reales presedinte in noiembrie

externe

rachete rusesti, doborate, Ucraina, polonia, Jens Stoltenberg, respingere, NATO

NATO va prelua de la SUA coordonarea livrarilor de arme catre Ucraina, a declarat miercuri seful aliantei, in incercarea de a proteja mecanismul de ajutor militar in contextul in care Donald Trump, sceptic fata de NATO, candideaza pentru un al doilea mandat de presedinte al SUA.

„Ma astept ca ministrii sa aprobe un plan pentru ca NATO sa conduca coordonarea asistentei de securitate si a instruirii pentru Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor in ajunul unei reuniuni de doua zile a ministrilor apararii din cadrul NATO la Bruxelles. cu cateva ore inainte,

Ungaria renuntase la rezistenta sa fata de pachetul de sprijin pentru Ucraina pe care NATO intentioneaza sa il aprobe la summitul de la Washington din iulie, care cuprinde o promisiune financiara si transferul catre NATO al coordonarii livrarilor de arme si a instruirii.

In timpul unei vizite a lui Stoltenberg la Budapesta, premierul Viktor Orban a declarat ca tara sa nu va bloca deciziile NATO privind acordarea de sprijin Ucrainei, dar ca a fost de acord sa nu fie implicata.

El a adaugat ca a primit asigurari din partea lui Stoltenberg ca Ungaria nu va trebui sa furnizeze finantare pentru Ucraina sau sa trimita personal acolo.

Ungaria a fost in dezacord cu alte tari NATO din cauza faptului ca Orban continua sa cultive legaturi stranse cu Rusia si refuza sa trimita arme in Ucraina, ministrul de externe de la Budapesta catalogand luna trecuta planurile de a ajuta natiunea devastata de razboi drept o „misiune nebuna”.

Stoltenberg propusese ca NATO sa preia coordonarea ajutorului militar international pentru Ucraina, conferind aliantei un rol mai direct in razboiul impotriva invaziei Rusiei, oprindu-se insa cu mult inainte de a-si angaja propriile forte.

Potrivit cotidianului The Jerusalem Post, miscarea este vazuta pe scara larga ca un efort de a oferi un grad de „protectie impotriva lui Trump” prin plasarea coordonarii sub umbrela NATO.

Dar diplomatii recunosc ca o astfel de miscare ar putea avea un efect limitat, deoarece SUA este puterea dominanta a NATO si furnizeaza majoritatea armamentului pentru Ucraina. Asadar, daca Washingtonul ar dori sa taie din ajutorul occidental acordat Kievului, ar fi in continuare in masura sa faca acest lucru.

De asemenea, Stoltenberg le-a cerut aliatilor sa continue sa finanteze ajutorul militar pentru Ucraina la acelasi nivel la care au facut-o de la invazia pe scara larga a Rusiei in 2022, insumand aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.

Miercuri, el a declarat ca spera ca aliatii sa ajunga la un acord privind un angajament financiar inainte de summit pentru a face sprijinul pentru Ucraina mai robust si mai previzibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: