Nava spatiala Starliner a aterizat cu bine in New Mexico, dar fara sa aiba la bord astronautii pe care ar fi trebuit sa-i aduca pe Pamant
Nava spatiala Starliner de la Boeing a aterizat intr-un desert din New Mexico vineri tarziu, la cateva luni dupa data initiala de plecare si fara cei doi astronauti pe care i-a transportat la lansarea sa la inceputul lunii iunie.
Potrivit cotidianului The Guardian, Starliner a revenit pe Pamant aparent fara probleme, dupa cum a aratat o transmisiune in direct a NASA, reusind sa finalizeze faza critica a misiunii sale.
Nava spatiala a reintrat in atmosfera Pamantului in jurul orei 23:00 ET, la o viteza orbitala de aproximativ 27 400 km/h. Aproximativ 45 de minute mai tarziu, aceasta a deschis o serie de parasute pentru a-si incetini coborarea si a umflat un set de airbaguri cu cateva momente inainte de a ateriza la White Sands Space Harbor, un desert arid din New Mexico.
Astronautii Nasa Suni Williams si Butch Wilmore ar fi trebuit sa piloteze nava Starliner inapoi pe Pamant in iunie, la o saptamana dupa lansarea in ea. Insa defectiuni la propulsoare si scurgeri de heliu le-au stricat calatoria catre statia spatiala. In schimb, ei vor ramane la ISS pentru restul anului si se vor intoarce abia in februarie, la bordul navetei SpaceX Dragon.
NASA a decis in cele din urma ca este prea riscant sa-i trimita pe Williams si Wilmore la bordul navei Starliner. Astfel, capsula contine locurile lor goale si costumele lor spatiale albastre, impreuna cu unele echipamente vechi ale statiei.
Primul zbor al astronautilor Boeing incheie o calatorie plina de intarzieri si esecuri. Dupa ce navetele spatiale ale NASA au fost retrase din uz in urma cu mai bine de un deceniu, agentia a angajat Boeing si SpaceX pentru servicii de taxi orbital. Boeing a intampinat atat de multe probleme la primul sau zbor de testare fara echipaj uman la bord in 2019, incat a trebuit sa il repete. Repetitia din 2022 a scos la iveala si mai multe defecte, iar factura reparatiilor a depasit 1,5 miliarde de dolari.
Starliner a zburat in cele din urma in spatiu la 5 iunie de la Statia Fortelor Spatiale Cape Canaveral din Florida, dupa ce lansarile nereusite din 6 mai si 1 iunie au fost afectate de probleme si dupa intarzieri anterioare care au inclus rapoarte privind scurgeri de heliu in modulul de serviciu.
Ceea ce a inceput ca o misiune de opt zile s-a prelungit timp de trei luni dupa ce scurgerile si propulsoarele defecte au ridicat probleme de siguranta.
Cu toate acestea, oficialii NASA si Boeing au fost fermi ca astronautii nu au ramas blocati si ca dificultatile tehnice nu au amenintat misiunea.
„Ii vom aduce acasa cand vom fi pregatiti”, a declarat Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, in cadrul conferintei de presa din iulie.