Navalnii ii critica pe „cei care au pierdut sansa istorica a Rusiei”: „Ii urasc pe escrocii pe care i-am numit reformatori”
In prima declaratie publica dupa ultimul sau proces care s-a incheiat cu o condamnare de 19 ani pentru acuzatii de extremism, saptamana trecuta, Aleksei Navalnii, politician rus de opozitie, a atacat dur clasa conducatoare post-sovietica a Rusiei.
„Ii urasc cu inversunare pe toti cei care au vandut, au baut, au irosit sansa istorica pe care tara noastra a avut-o la inceputul anilor 1990”, a afirmat Navalnii intr-o declaratie intitulata „Temerile si ura mea”, postata ieri pe site-ul sau oficial.
Navalnii a declarat ca simte ura fata de primul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, si fata de alti oficiali care nu au reusit sa implementeze reforme democratice adecvate in tara dupa prabusirea Uniunii Sovietice si care l-au adus la putere pe Vladimir Putin. „Ii urasc pe escroci, pe care, din anumite motive, i-am numit reformatori. Acum, este cat se poate de clar ca nu au facut altceva decat sa comploteze si s-au gandit doar la propria lor avere. Exista alte tari in care atat de multi ministri ai „guvernelor reformiste” au devenit milionari si miliardari? Ii urasc pe autorii celei mai stupide si autoritare constitutii, care ne-a fost vanduta ieftin, ca fiind una democratica, acordandu-i presedintelui inca de la inceput puterile unui monarh absolut”, se arata in declaratie.
Navalnii a criticat, de asemenea, „asa-numita presa independenta” si „societatea democratica” pentru ca „au sustinut alegerile [prezidentiale] fraudate din 1996″. „Ii urasc pe toti cei din conducerea Rusiei, care, dupa lovitura de stat din 1991 si bombardarea cladirii parlamentului in 1993, au avut puteri depline, dar nici macar nu au incercat sa realizeze reforme democratice”, a scris Navalnii. El a spus ca societatea rusa in ansamblul sau trebuie sa invete sa respinga coruptia: „Doar atunci vom putea folosi in mod corespunzator o alta sansa – pe care cu siguranta o vom avea din nou”.
Reamintim ca pe 4 august, judecatorii Tribunalului din Moscova l-au condamnat pe Navalnii pentru acuzatii de extremism la 19 ani de inchisoare, stabilind ca pedepsele cu inchisoarea pronuntate anterior vor fi executate concomitent in cel mai dur regim penitenciar din Rusia. Navalnii, aliatii sai, grupurile de aparare a drepturilor si guvernele occidentale sustin ca toate acuzatiile sunt motivate politic.