„Ne-am cumparat vietile”: marturii socante ale soldatilor rusi care isi mituiesc superiorii ca sa nu fie trimisi sa lupte in prima linie a frontului
Mama unui fost detinut rus care a fost recrutat in unitatea Storm Z si trimis sa lupte in Ucraina a declarat ca in armata rusa exista un sistem robust de mituire.
Soldatii pot cumpara scutiri medicale, permisii sau transferuri si pot chiar plati pentru a fi lasati in afara misiunilor de asalt. Ea a oferit jurnalistilor de la site-ul independent rusesc Meduza un mesaj vocal pe care fiul ei i l-ar fi trimis, in care spune ca unitatea sa nu s-a mai miscat de jumatate de an si nu se implica in lupte reale datorita „mitelor de milioane”.
„Bineinteles, toate acestea provin din banii nostri”, a explicat el. „Chiar si soldatii care au carduri si conturi pentru a-si primi salariul nu vad niciun ban pentru ca trebuie sa contribuie in mod constant la mita, la cadouri pentru nenorocitii de generali, comandanti, pentru ca, cu cat trece mai mult timp, cu atat mai multi oameni incep sa se intrebe de ce Storm sta in acelasi loc de jumatate de an.”
El a adaugat ca el si alti fosti detinuti care lupta acum in razboi au fost platiti cu 100.000 de ruble (1.127 de dolari) pe luna in loc de 200.000 de ruble (2.254 de dolari), cat li s-a promis, si ca au fost nevoiti sa isi cumpere singuri echipamentul si proviziile. „Ne-am cumparat vietile”, a spus el. „Doar ca nu ne asteptam sa ne dea doar jumatate din salariu”.
Un ofiter rus de la o unitate de puscasi motorizati a confirmat ca mita este ceva obisnuit pe front. Potrivit acestuia, soldatii pot cumpara un raport oficial care sa spuna ca au o „contuzie”, o rana care le da dreptul la spitalizare, pentru 10.000-50.000 de dolari, in functie de gradul soldatului si de locul unde se afla pe front.
Mita pentru un concediu medical este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de dolari, iar soldatii pot plati intre 500 si 3.000 de dolari pentru a fi transferati in alt sector sau pentru a obtine o rotatie anticipata. Ofiterul a precizat ca personalul militar are dreptul la o plata guvernamentala de trei milioane de ruble (aproximativ 33.800 de dolari) pentru rani, pe care o vor primi si militarii care au platit pentru scutiri medicale, dar nu au fost de fapt raniti.
Serghei Krivenko, seful unei organizatii care militeaza pentru drepturile omului, remarca faptul ca, inainte de razboiul de amploare, militarii mituiau in mod regulat ofiteri pentru a evita indeplinirea corvezilor cazone, a obtine permise de concediu sau a pleca in vacanta. In timpul razboiului, coruptia in armata a ramas, dar scopul mitei s-a schimbat.