„Ne jucam cu focul”. Obiectivul de a mentine incalzirea globala sub 1,5°C va fi „in curand mort”, avertizeaza ONU

externe

uragan, Otis, Mexic, ravagii

Politicile actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar conduce la o incalzire „catastrofala” de 3,1°C in acest secol, comparativ cu epoca preindustriala, potrivit unui nou raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), relateaza Le Figaro.

Actiunile statelor in domeniul climei trebuie sa faca un „salt inainte in urmatoarele luni, altfel speranta de a mentine incalzirea globala sub 1,5°C va fi in curand moarta”, a avertizat joi ONU intr-un raport care subliniaza lipsa de progrese semnificative in ultimul an. „Ne jucam cu focul, dar (…) nu mai este timp de pierdut, deoarece
peste tot in lume, populatiile platesc deja un pret greu” pentru lipsa de actiune in fata incalzirii globale, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Chiar daca luam in considerare toate promisiunile de a face mai mult, inclusiv cele pe care tarile in curs de dezvoltare le-au conditionat de obtinerea unui ajutor financiar sau tehnologic, temperaturile globale ar creste cu 2,6°C, cu o serie de „puncte de basculare” ireversibile: prabusirea calotei glaciare, cresterea incontrolabila a nivelului marilor si o crestere a fenomenelor meteorologice extreme.

„Avem nevoie de o mobilizare globala de o amploare si intr-un ritm nemaiintalnit pana acum, altfel obiectivul de 1,5°C va fi in curand mort”, avertizeaza Inger Andersen, director executiv al UNEP.

Pentru a evita depasirea acestei limite stabilite de Acordul de la Paris, statele trebuie sa se angajeze colectiv sa isi reduca emisiile anuale de gaze cu efect de sera cu 42% fata de 2019 pana in 2030 si cu 57% pana in 2035, estimeaza ONU.

Raportul reaminteste „litania istorica a esecurilor liderilor mondiali de a aborda criza climatica cu urgenta necesara”, a declarat Tracy Carty de la Greenpeace International. „Dar nu este prea tarziu. Dimensiunea provocarii este de netagaduit, dar mentinerea sub 1,5°C a incalzirii ramane posibila din punct de vedere tehnic”, se arata in raport.

Dar acest lucru va necesita „o mobilizare internationala fara precedent”, iar tarile G20, responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile globale in 2023, trebuie sa deschida calea. Aceasta trebuie sa implice o utilizare accelerata a energiei solare si eoliene si protejarea sau refacerea padurilor, care sunt rezervoare cruciale de carbon. Masurile necesare presupun multiplicarea de cel putin sase ori a investitiilor in reducerea poluarii cu carbon si o „implicare puternica ” a sectorului privat, pe langa state, noteaza ONU.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: