Nefericit dupa varsta de 9 ani? La ce varsta atingem fericirea maxima?

life

copil

Este copilaria intr-adevar cea mai fericita perioada din viata unei persoane? Un nou studiu arata ca ar putea fi nevoie sa asteptati o perioada buna de timp pentru a gasi cu adevarat partea buna a vietii. O echipa internationala de cercetatori a descoperit ca satisfactia vietii unui copil scade intre 9 si 16 ani, inainte de a creste si de a atinge un varf la varsta de 70 de ani, potrivit StudyFinds.

In cadrul acestui proiect, autorii studiului au examinat bunastarea subiectiva pe parcursul intregii durate de viata a 460.902 participanti. Din acest grup, ei au studiat 443 de esantioane care descriu modul in care oamenii se simteau in timpul copilariei, la varsta adulta tanara si, in cele din urma, la batranete.

„Ne-am concentrat asupra schimbarilor in trei componente centrale ale bunastarii subiective”, explica profesorul Susanne Bucker, care a lucrat initial la acest studiu la Universitatea Ruhr Bochum inainte de a se muta la Universitatea germana de sport din Koln, intr-un comunicat de presa. „Satisfactia vietii, starile emotionale pozitive si starile emotionale negative”.

Fericirea variaza de la o persoana la alta

In timp ce calatoria fiecaruia spre fericire este, in mod evident, o experienta foarte personala, cercetatorii au descoperit o serie de tendinte de-a lungul vietii unei persoane medii. In general, copiii au vazut ca satisfactia vietii lor a scazut in timpul adolescentei, scazand de la varsta de noua la 16 ani. Satisfactia in viata a crescut apoi „usor” pana la varsta de 70 de ani, cand a scazut din nou pana la varsta de 96 de ani.

Intre timp, starile emotionale pozitive au continuat sa scada de la varsta de noua ani pana la varsta de 94 de ani. A existat o mica fluctuatie intre noua si 22 de ani, dar apoi a continuat sa scada pana la varsta de 60 de ani.

„In general, studiul a indicat o tendinta pozitiva pe o perioada larga de viata, daca ne uitam la satisfactia vietii si la starile emotionale negative”, relateaza Bucker.

De ce scade fericirea atat de repede in viata?

Autorii studiului cred ca declinul satisfactiei in viata incepand de la varsta de noua ani are mult de-a face cu schimbarile corporale si cu schimbarile din viata sociala care au loc adesea in timpul pubertatii. Ei cred ca cresterea satisfactiei in viata incepand cu varsta adulta tanara sustine acest lucru.

In ceea ce priveste declinul mai tarziu in viata, dupa varsta de 70 de ani, cercetatorii noteaza ca bunastarea subiectiva tinde sa se inrautateasca in timpul batranetii din mai multe motive inevitabile.

„Acest lucru ar putea fi legat de faptul ca, la persoanele foarte in varsta, performanta fizica scade, sanatatea se deterioreaza adesea si contactele sociale se diminueaza; nu in ultimul rand, pentru ca semenii lor mor”, spune Bucker.

Cercetatorii spun ca descoperirile lor ar putea oferi noi indrumari pentru dezvoltarea programelor de bunastare, in special a celor care vizeaza mentinerea sau imbunatatirea fericirii mai tarziu in viata.

Din echipa de cercetare au facut parte oameni de stiinta de la Universitatea sportiva germana din Koln, Universitatea Ruhr din Bochum, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz si de la universitatile din Berna si Basel din Elvetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: