Mai multi negationisti l-au huiduit, joi, pe premierul Ludovic Orban in timp ce incerca sa raspunda la intrebarile jurnalistilor in curtea sediului PNL de pe Aleea Modrogan.
Negationistii i-au cerut sa retraga legea privind carantinarea si izolarea. Ei au scandat „Opriti legea”, „Sa va fie rusine”, „Nesimtitilor”, „Ludoviceee, trezeste-te, ba!”, „Mincinosilor”, ”Tradatorii”, ”Fara dictatura!”. Aproximativ 10 negationisti l-au huiduit pe premier.
Marcel Ciolacu a sustinut ca prin legea carantinei, Guvernul Orban vrea sa instituie „dictatura medicala” in Romania.
Premierul Ludovic Orban va fi prezent joi la sedinta de plen a Senatului, de la ora 12,00, anunta Guvernul.
Senatorii Comisiei juridice au votat miercuri pe articole, cu amendamente, proiectul de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
Proiectul privind carantinarea si izolarea intra joi in dezbaterea plenului Senatului.
Dezbaterile la acest proiect au inceput vineri, el fiind adoptat de Camera Deputatilor.
Marti, senatorii juristi au lucrat timp de aproximativ 11 ore in mai multe reprize, public si informal. La aceste sedinte au participat ministrii Sanatatii, Nelu Tataru, si Justitiei, Catalin Predoiu, si seful DSU, Raed Arafat.
Dezbaterile au continuat miercuri, mai bine de 10 ore, pana la finalizarea articolelor.
Senatorii juristi au convenit asupra mai multor texte ale proiectului. Astfel, pacientii COVID-19 vor fi evaluati in primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, dupa maximum 48 de ore, pot merge in izolare la domiciliu pana la 14 zile. De asemenea, Comisia juridica a eliminat din text toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen.
Potrivit proiectului, izolarea poate fi dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina, a decis, miercuri, Comisia juridica a Senatului.
Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune intr-o prima faza la domiciliul apartinatorului sau intr-o locatie declarata de acesta, au mai decis senatorii juristi. „In ceea ce priveste izolarea minorului intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa, aceasta se instituie potrivit reglementarilor legale in vigoare. Apartinatorul minorului, intrucat trebuie sa stea cu el, este supus masurii carantinei, in temeiul prezentei legi, daca masura izolarii nu i se aplica”, a precizat vicepresedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scantei, care a condus sedinta.
Institutul National de Sanatate Publica are obligatia de a comunica zilnic numarul cazurilor noi, numarul cazurilor retestate si numarul total de teste pentru cazurile noi si cazurile retestate, raportate separat la nivel national si judetean, inclusiv dupa criteriul domiciliului persoanei testate.
Ordinele sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau ale persoanei desemnate de acesta se aplica de indata de autoritatile competente si se publica pe site-urile oficiale ale MAI, DSU si IGSU iar autoritatile publice centrale si locale asigura informarea publica a cetatenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, a hotarat Comisia juridica, modificand astfel articolul 12 al proiectului de lege.
Presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri ca s-a introdus o procedura obligatorie referitoare la medici. „Sunt mai multe lucruri care au fost (…) imbunatatite fata de varianta venita de la Guvern sau de la Camera. (…) Am introdus o procedura obligatorie, mai intai de voluntari, intr-un al doilea pas de apelare la o structura militara, daca va fi cazul si in ultima instanta, daca nici cele doua (…) solutii nu pot sa aduca pe cineva intr-un spital care are o criza la un moment dat, sa se poata apela la o detasare, cu o compensare destul de importanta, de pana la o jumatate din salariu plus o diurna (…) pentru cei care merg in asemenea misiuni”, a spus Cazanciuc.
Ministerul Sanatatii va fi obligat sa creeze un corp al voluntarilor pentru situatii de urgenta la care statul sa poata apela cand e nevoie. „Practic, un numar de cadre medicale se inscriu pe aceasta lista, beneficiaza de o anumita forma de compensare, dar atunci cand tara are nevoie de ei sunt cu arma la picior”, a precizat Cazanciuc.
Potrivit acestuia, in prima etapa pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicala care poate sa dureze pana la 48 de ore, facuta cu acordul sau.
„Daca pacientul nu este de acord, medicul care-l examineaza propune DSP o eventuala masura de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia aceasta procedura de acord solicitat pacientului. Daca nici in aceasta situatie nu se obtine acordul, DSP-ul emite o alta decizie. Si prima decizie, pentru 48 de ore si urmatoarea decizie, care dureaza cat dureaza perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (…) la judecatoria din raza careia se afla unitatea spitaliceasca”, a explicat Cazanciuc.
El a mai precizat ca solutia primei instante este executorie.
De la 1 ianuarie 2025, va fi interzisa acoperirea fetei in locurile publice din intreaga…
Planul politic cel mai important al noului presedinte Donald Trump este punerea in aplicare a…
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, dr. Alexandru Rogobete, a facut joi, la Ploiesti, declaratii…
Vorbind cu reporterii la sfarsitul vizitei sale in Africa de Sud, Printul William a vorbit…
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca a sarbatorit victoria aliatului sau Donald Trump…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…