Nepalul inregistreaza prima casatorie intre persoane de acelasi sex

externe

Autoritatile locale dintr-un sat din Nepal au inregistrat miercuri prima casatorie intre persoane de acelasi sex din natiunea himalayana, au anuntat oficiali si activisti, la cinci luni dupa ce Curtea Suprema a emis un ordin interimar care deschidea calea pentru astfel de casatorii in aceasta tara in mare parte conservatoare.

Casatoria dintre Ram Bahadur (Maya) Gurung, in varsta de 36 de ani, care s-a nascut barbat, dar se identifica ca femeie, si Surendra Pandey, in varsta de 26 de ani, care s-a nascut si se identifica ca barbat, a fost inregistrata oficial la biroul municipalitatii rurale din Dordi, in districtul Lumjung din vestul Nepalului, potrivit CNN.

„Suntem amandoi foarte fericiti. Ca si noi, toti ceilalti din comunitatea noastra sunt si ei fericiti”, a declarat Pandey intr-un interviu telefonic.

Cuplul are o relatie de noua ani si s-a casatorit conform ritualurilor hinduse in 2016 in capitala Kathmandu.

„Am eliberat certificatul de inregistrare a casatoriei pentru cuplu, tinand cont de ordinul Curtii Supreme si de instructiunile autoritatilor guvernamentale relevante”, a declarat Hem Raj Kafle, directorul administrativ al municipalitatii rurale din Dordi.

In luna iunie, Curtea Suprema a tarii a emis un ordin interimar care permite cuplurilor de acelasi sex sa isi inregistreze casatoriile in asteptarea unui verdict final.
Sunil Babu Pant, fondator al Blue Diamond Society, principala organizatie pentru drepturile homosexualilor din Nepal, a declarat ca este o victorie pentru minoritatile sexuale si de gen care au cerut de mult timp drepturi egale, inclusiv recunoasterea casatoriilor lor.

„Este istoric”, a declarat Pant, un fost deputat, mentionand ca a fost prima inregistrare a unei casatorii de acest fel din Asia de Sud. „Le va deschide usa pentru ca ei sa deschida impreuna conturi bancare, sa detina si sa transfere proprietati ca orice alt cuplu”.

Taiwanul este singurul alt loc din Asia care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.

Nepalul, cu majoritate hindusa, a devenit din ce in ce mai progresist de cand s-a incheiat, in 2006, o insurectie maoista care a durat un deceniu. Doi ani mai tarziu, partidele politice au votat pentru abolirea monarhiei hinduse, veche de 239 de ani, o cerinta cheie a maoistilor, al caror comandant sef este acum prim-ministru si conduce un guvern de coalitie cu partidul centrist Nepali Congress.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: