Benjamin Netanyahu a aprobat planurile privind. un atac asupra Rafah, cel mai sudic oras din Gaza, unde peste 1 milion de persoane stramutate din alte parti ale teritoriului si-au cautat adapost, au declarat oficialii din Israel, citati de The Guardian.
Decizia a fost luata in timp ce o nava cu alimente a sosit vineri in largul Fasiei Gaza, intr-o cursa care testeaza o noua ruta pentru transportarea ajutoarelor pe mare din Cipru in teritoriul palestinian devastat, unde foametea se profileaza dupa cinci luni de campanie militara a Israelului.
Orice atac asupra orasului este probabil sa provoace victime civile semnificative si sa agraveze o criza umanitara deja acuta pe intreg teritoriul.
„O ofensiva la scara larga in #Rafah nu poate fi justificata. Peste un milion de refugiati au cautat protectie acolo si nu au unde sa mearga. Este nevoie imediat de un armistitiu umanitar, astfel incat sa nu mai moara oameni, iar ostaticii sa fie in sfarsit eliberati”, a scris ministrul german de externe, Annalena Baerbock, pe X.
Netanyahu a luat decizia dupa o intalnire a cabinetului de razboi al Israelului pentru a discuta o noua propunere de incetare a focului inaintata de Hamas.
Intr-o prima etapa, Hamas a propus sa elibereze femeile, copiii, batranii si persoanele bolnave pe care le tine ostatice in schimbul eliberarii a sute de prizonieri palestinieni, inclusiv condamnati pentru multiple crime impotriva israelienilor.
Biroul lui Netanyahu a descris noile cereri ca fiind „nerealiste”, dar a spus ca o delegatie israeliana va pleca in Qatar, un mediator cheie in negocieri, pentru a discuta pozitia Israelului cu privire la un potential acord.
Observatorii au spus ca noul anunt cu privire la planurile de a ataca Rafah ar fi putut avea scopul de a pune presiune asupra Hamas in timpul discutiilor.
Biroul lui Netanyahu a declarat ca armata israeliana pregateste „probleme operationale” si evacuarea populatiei civile din Rafah. Nu se stie cand va avea loc atacul, insa ar putea fi necesare cateva saptamani pentru a pregati forta necesara pentru a lupta impotriva celor cateva mii de militanti Hamas despre care oficialii israelieni spun ca au sediul in oras.
Joe Biden a numit un atac asupra lui Rafah o „linie rosie” daca este intreprins fara precautii suficiente pentru a proteja civilii. Putini observatori au fost convinsi de promisiunile oficialilor militari israelieni de a crea zone protejate pentru a adaposti numarul imens de civili evacuati din oras inainte de un atac.
Oficialii din Israel au spus in mod repetat ca distrugerea fortelor Hamas ramase in Rafah este esentiala pentru a-si atinge obiectivele de razboi.
Ofensiva militara a Israelului in Gaza a ucis cel putin 31.341 de persoane, majoritatea femei si copii, potrivit ministerului Sanatatii.
ONU a avertizat cu privire la foametea din Gaza, iar situatia de urgenta umanitara in crestere a determinat unele tari sa-si diversifice rutele de furnizare a ajutoarelor, inclusiv pe calea aerului si pe mare, deoarece accesul terestru in Gaza prin Iordania, Israel si Egipt ramane limitat.
Vineri, nava spaniola Open Arms care a venit din Cipru a inceput sa-si descarce incarcatura cu alimente pe un debarcader improvizat in largul coastei Gaza. Nu este clar cum va fi distribuit acesta. Luptele continua in parti din nordul si centrul Gazei, inclusiv in jurul zonelor in care a fost pregatit debarcaderul.
Oficialii din teritoriu au declarat ca focul israelian a ucis joi 20 de persoane care asteptau sa primeasca ajutor, ca ecou al unui incident similar de la sfarsitul lunii februarie, cand zeci de palestinieni au fost ucisi in asteptarea camioanelor cu alimente in partea de nord a Gazei. Armata israeliana a negat informatiile, despre care a spus ca fac parte dintr-o „campanie de calomnie” care vizeaza instigarea la violenta in alta parte.
In februarie, atacul a avut loc in timp ce o multime s-a adunat pentru a primi ajutoare dintr-un camion, intr-un sens giratoriu. Peste 150 de persoane au fost ranite, au adaugat ei.
Joi, opt persoane au fost ucise intr-un atac aerian asupra unui centru de distribuire a ajutoarelor din tabara al-Nuseirat din centrul Gazei, au declarat oficialii din domeniul sanatatii.
Fortele de Aparare ale Israelului au declarat ca o analiza preliminara a aratat ca nu au avut loc lovituri aeriene, cu tancuri sau focuri de arma impotriva civililor din Gaza in apropierea convoiului cu ajutoare si au dat vina pe „palestinieni inarmati” pentru incident.
Mediatori printre care Qatar, Egipt si SUA au sperat sa incheie un acord de incetare a focului inainte de Ramadan, luna sfanta a musulmanilor, care a inceput luni. In Ierusalim, autoritatile au desfasurat mii de politisti in orasul vechi pentru rugaciunile de vineri.
In ciuda temerilor privind eventuale ciocniri violente, aproximativ 60.000 de oameni au participat la rugaciuni. Autoritatile israeliene au impus o serie de restrictii credinciosilor, eliberand doar permise de zi pentru cei care calatoresc din Cisiordania ocupata, de exemplu, si spunand ca unii barbati sub 60 de ani nu vor primi permisiunea de a se ruga.
Liderii Hamas au cerut marsuri masive de protest in timpul Ramadanului, iar analistii spun ca acest lucru ar putea avea ca scop exercitarea de presiuni asupra Israelului pentru a oferi concesii in negocierile de incetare a focului.
Potrivit unui comunicat al FRF, “48.957 de suporteri au fost prezenti pe Arena Nationala la…
Doar opt maimute au ramas in libertate din grupul care in urma cu mai bine…
Selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Mircea Lucescu, a afirmat la finalul partidei cu…
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…