Netanyahu ii infurie pe partenerii de coalitie: A anuntat ca renunta la anumite elemente din revizuirea judiciara
Un anunt surpriza din partea primului ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, potrivit caruia unul dintre cele mai controversate elemente ale revizuirii judiciare propuse de guvernul sau va fi abandonat, i-a infuriat pe partenerii sai de coalitie dar nu a reusit sa-i linisteasca pe protestatarii care se opun planurilor sale, potrivit The Guardian.
„Ideea unei clauze de derogare, in care Knessetul poate anula deciziile curtii supreme cu o majoritate simpla, am spus, am renuntat la asta… Este eliminata”, a spus Netanyahu intr-un interviu pentru Wall Street Journal, publicat joi.
Un alt element contestat care ofera politicienilor mai mult control asupra numirii judecatorilor va fi revizuit, a spus el. Premierul a continuat spunand ca a fost „atent la pulsul publicului si la ceea ce cred ca va trece in parlament” si ca intentioneaza sa gaseasca un punct comun cu oponentii planului.
Coalitia partidelor de dreapta si ultra-ortodoxe a lui Netanyahu a introdus un pachet de schimbari judiciare radicale la scurt timp dupa ce acesta a revenit in functie in decembrie. Legislatia urmareste sa reduca influenta curtii supreme a tarii, despre care dreapta israeliana a pretins mult timp ca este partinitoare si prea puternica.
Criticii spun ca schimbarile vor sterge normele democratice si-l vor ajuta Netanyahu in lupta impotriva acuzatiilor de coruptie pe care le neaga.
Premierul a fost fortat sa anunte o suspendare a dezbaterii legislatiei dupa ce cea mai mare miscare de protest din Israel a culminat cu greve care au blocat tara incepand cu luna martie. Problema a continuat, cu discutii de compromis cu partidele de opozitie intermediate de presedintele Isaac Herzog, fara progrese. Manifestantii au continuat sa organizeze proteste saptamanale in toata tara.
Criza a afectat, de asemenea, economia Israelului si i-a determinat pe aliati esentiali, precum SUA, sa ridice semne de intrebare privind sanatatea democratica a tarii.
Ca raspuns la interviul de marti, fostul ministru al justitiei de centru-dreapta, Gideon Saar, a declarat la Radioul Armatei ca miscarea de protest va continua. „Acesta face parte dintr-o serie de masuri care sunt toate in aceeasi directie. Ei vor sa restrictioneze controlul judiciar, consilierii juridici… Puteti da 20 de lovituri mici de ciocan, dar la sfarsitul zilei important este impactul cumulativ in influentarea puterii instantei.”
Vestea a provocat comentarii critice din partea partenerilor de coalitie ai lui Netanyahu, inclusiv a ministrului securitatii nationale extremistul Itamar Ben-Gvir, care a scris pe Twitter ca premierul „se preda” tulburarilor civile intr-o „victorie a violentei si o pierdere pentru Israel”.
Aliatii ultra-ortodocsi ai lui Netanyahu, care sustin clauza de anulare ca o modalitate de a bloca curtea suprema sa-i oblige pe studentii Yeshiva sa indeplineasca serviciul militar, au fost, de asemenea, nemultumiti de comentariile sale.
In cadrul interviului, premierul a fost intrebat si despre politica externa, el reiterand faptul ca Israelul nu se va alatura eforturilor occidentale de a inarma Ucraina. Moscova faciliteaza atacurile aeriene israeliene impotriva tintelor pro-iraniene din Siria, autoritatile israeliene incercand sa tina in echilibru relatiile bune atat cu Rusia cat si cu SUA.
Tot in aceasta saptamana, Netanyahu a anuntat ca va intreprinde o vizita de stat in China, o evolutie care vine dupa o calatorie la Beijing la inceputul acestei luni a lui Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, si in absenta evidenta pana in prezent a unei invitatii la Casa Alba.