Israelul va fi cel mai puternic aliat al Statelor Unite in Orientul Mijlociu, indiferent cine va fi ales presedinte in noiembrie, a declarat luni prim-ministrul Benjamin Netanyahu, inainte de a pleca la Washington, unde urma sa se adreseze Congresului SUA, potrivit Reuters.
Aceasta vizita, prima a lui Netanyahu la cel mai important aliat al sau international de cand a revenit pentru un al saselea mandat ca prim-ministru la sfarsitul anului 2022, a fost umbrita de decizia presedintelui Joe Biden de a se retrage din campania electorala.
Netanyahu a spus ca ii va multumi lui Biden pentru tot ceea ce a facut pentru Israel de-a lungul carierei sale si va discuta cu el probleme precum asigurarea eliberarii ostaticilor israelieni din Gaza, infrangerea grupului islamist palestinian Hamas si confruntarea cu Iranul si reprezentantii sai in regiune.
O intalnire cu Biden este planificata pentru marti, daca presedintele in varsta de 81 de ani si-a revenit in urma Covid-19. Netanyahu este programat sa se adreseze Congresului miercuri.
„Le voi spune tuturor prietenilor mei din cele doua parti ca, indiferent pe cine alege poporul american ca urmatorul sau presedinte, Israelul ramane aliatul indispensabil si puternic al Americii in Orientul Mijlociu. In aceasta perioada de razboi si incertitudine, este important ca dusmanii Israelului sa stie ca America si Israelul merg impreuna astazi, maine si intotdeauna”, a spus Netanyahu reporterilor inainte de a decola, adaugand ca vrea sa „intareasca sprijinul bipartizan care este atat de important pentru Israel”.
Dupa luni de relatii inghetate cu Washingtonul din cauza modului in care Israelul a condus ofensiva lansata in Gaza dupa atacul Hamas din 7 octombrie, vizita ii ofera lui Netanyahu o platforma pentru a incerca sa restabileasca relatiile cu Washingtonul.
Discursul sau in Congres este de asteptat sa se concentreze pe coordonarea raspunsului israelian si al SUA la situatia volatila din Orientul Mijlociu, unde exista un pericol tot mai mare ca razboiul din Gaza sa se transforme intr-un conflict regional mai larg.
Discursul va fi probabil mai putin combativ cel adresat de Netanyahu Congresului in 2015, cand a criticat eforturile lui Barack Obama ca presedinte pentru un acord nuclear cu Iranul.
Presiunea SUA asupra Israelului pentru reluarea discutiilor privind un acord politic cu palestinienii si amenintarea de a interzice exportul de arme catre Israel au subliniat perceptia ca relatiile cu Washington s-au racit sub Netanyahu. El s-a confruntat, de asemenea, cu proteste in Israel care cereau incetarea focului in Gaza.
„O parte a obiectivului este sa incercam sa aratam ca, Netanyahu este in continuare lider, are inca sprijin, inca are relatii puternice cu America”, a declarat Yonatan Freeman, specialist in relatii internationale la Universitatea Ebraica din Ierusalim.
Invitatia pentru Netanyahu de a se adresa la o reuniune comuna a Congresului – o onoare rara rezervata in general celor mai apropiati aliati ai SUA – a fost orchestrata de conducerea republicana a Camerei Reprezentantilor, care l-a acuzat pe Biden ca nu a aratat suficient sprijin pentru Israel.
Nu a existat niciun semn imediat ca Netanyahu se va intalni cu Donald Trump. Cei doi au avut o relatie stransa in timpul presedintiei, dar Trump l-a criticat de atunci pe Netanyahu si a spus ca razboiul din Gaza trebuie sa se incheie rapid.
Desi atmosfera in Congres ar trebui sa fie in general calda, protestele din campusurile din SUA sugereaza ca primirea lui Netanyahu in alta parte decat la Washington in momente oficiale ar putea fi ostila.
Activistii care se opun ofensivei Israelului in Gaza si sprijinului Washingtonului pentru Israel planuiesc proteste miercuri la Capitoliu. Politia se asteapta la un „numar mare de demonstranti” si ia masuri suplimentare de securitate, dar a spus ca nu exista amenintari cunoscute.
Israelul a fost izolat la nivel international in urma campaniei sale din Gaza, despre care autoritatile sanitare din Gaza spun ca a ucis aproape 39.000 de palestinieni, extinderea constructiei de asezari in Cisiordania ocupata si atacurile colonistilor evrei asupra palestinienilor.
O opinie emisa vineri de Curtea Internationala de Justitie conform careia ocuparea teritoriilor palestiniene de catre Israel este ilegala a fost criticata de Washington. Dar a urmat unor evolutii similare, inclusiv unei decizii a procurorului Curtii Penale Internationale de a solicita un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu.
In Israel, Netanyahu se confrunta cu solicitari tot mai mari pentru un acord care sa opreasca luptele din Gaza si sa permita intoarcerea a 120 de ostatici – vii sau morti – inca detinuti in enclava condusa de grupul militant palestinian Hamas.
Netanyahu a rezistat presiunilor pentru o ancheta cu privire la esecurile de securitate inainte de atacul din 7 octombrie asupra Israelului in care 1.200 oameni au fost ucisi si peste 250 rapiti in Gaza.
Sondajele de opinie arata ca majoritatea israelienilor il considera responsabil si nu l-ar vota daca ar avea loc alegeri.
Netanyahu va fi insotit de Noa Argamani, un ostatic salvat de comandourile israeliene luna trecuta. Prezenta ei a fost criticata de alte familii de ostatici care spun ca Netanyahu nu a facut suficient pentru a asigura eliberarea celor dragi.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…