Netejoru ii vaneaza pe judecatorii care l-au contestat. Magistratii reactioneaza dur si ii cer demisia

news

Asociatile ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si ”Initiativa pentru Justitie” il acuza pe seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, de duplicitate dupa ce acesta a cerut suspendarea a opt judecatori pentru discutii purtate pe Facebook, acuzandu-i ca au adus atingere prestigiului justitiei si ca au facut politica.

Printre judecatorii vizati sunt si Dragos Calin si Alina Gioroceanu, care au sesizat Curtea de Justitie a UE in legatura cu numirea interimara a lui Netejoru la Inspectia Judiciara, dar si in ce priveste infiintarea SIIJ. Mesajele au fost scrise intr-un grup de Facebook – ”Forumul magistratilor” – in care sunt peste 2.000 de judecatori si procurori din toata tara.
Ceilalti 6 judecatori care l-au deranjat pe Netejoru sunt: Laurentiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinti, Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brasov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Balasanu de la Judecatoria Botosani si Ioan Fundatureanu de la Curtea de Apel Pitesti.

Potrivit Radio Europa Libera, Netejoru a fost deranjat de urmaroarele mesaje:

Dragos Calin: „Totusi, decizia CCR pe C3 este contrara dreptului UE” si „E oficial. Ministerul Justitiei a scapat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care sa nu mai aiba vreodata mandat la justitie”.

Alinei Gioroceanu: „Chestia aia rosie este brau sau streang? Ca nu realizez” si „Covidu naste victime si eroi. Ambele atrag o reactie afectiva, misca ceva in noi, prin compatimire ori admiratie. Unii intra in rolul acesta fara sa vrea, altii, cu buna stiinta, urmarind sa induca aceleasi reactii. Asa ca, de eroi si de victimele de carton trebuie sa ne ferim, de victimizare si de actele de eroism ale oportunistilor lipsiti de autenticitate”.

Laurentiu Grecu: „In afara de USR, nu cred ca doreste cineva aceasta masura”.

Cele doua asociatii il critica dur pe Netejoru si spun ca acesta ii vaneaza pe toti cei care i s-au opus lui si fostului ministru al Justitiei Tudorel Toader. Astfel, magistratii ii cer demisia.

Redam mai jos integral comunicatul AMASP si AIJ:

”Am aflat cu surprindere ca Inspectia Judiciara – Directia de inspectie pentru judecatori a dispus inceperea cercetarii disciplinare fata de mai multi colegi judecatori pentru indrazneala de a-si exprima in mod liber parerile pe un grup de Facebook care avea caracter privat.

De asemenea, am constatat ca in opinia Inspectiei Judiciare capacitatea de a-ti forma si exprima pareri personale cu privire la aspecte ce vizeaza in mod direct activitatea instantelor si parchetelor precum si buna administrare a sistemului de justitie –activitatea Ministerului Justitie, calitatea si validitatea argumentelor utilizate de CCR in motivarile sale sau modul in care va influenta decizia CJUE organizarea sistemului judiciar –reprezinta conduite blamabile care pot fi remediate doar prin suspendarea din functie a unor judecatori. Suntem ”convinsi” ca este pur intamplator faptul ca solicitarea de suspendare din functie vizeaza judecatorul care a trimis intrebarea preliminara la CJUE privind legile justitiei si judecatorul care a formulat solicitarea de trimitere in acel dosar.

Modalitatea in care Inspectia Judiciara alege sa actioneze depaseste cu mult orice cadru legal pe care aceasta il are la dispozitie si arata utilizarea dublului standard, inacceptabil in orice sistem democratic decent.

Atragem atentia distinsilor colegi din cadrul Inspectiei Judiciare ca nu au observat ca acele conversatii erau purtate pe un grup de discutii cu caracter privat (sursa DEX: PRIVAT, -A In opozitie cu public, particular, individual).

Conversatiile au fost date publicitatii prin savarsirea unei infractiuni iar Inspectia Judiciara nu s-a obosit nici macar sa verifice daca acele conversatii sunt reale sau nu.

Probabil, pe de-o parte, activitatile nelegale nu sunt un impediment moral pentru inspectorii judiciari si, pe de alta parte, graba de a solicita suspendarea din functie a judecatorilor nu putea sa fie impiedicata de minime verificari sau analize juridice.

In acest context, dorim ca domnul Lucian Netejoru sa explice public in ce maniera a depasit caracterul nelegal al publicarii presupuselor conversatii si lipsa vreunei dovezi privind autenticitatea lor si, in plus, in ce maniera alege fata de cine incepe cercetarea disciplinara pentru exprimarea opiniilor.

Pana la acest moment, in mod empiric, am putut constata ca daca procurorii si judecatorii discuta in privat si indraznesc sa nu fie de acord cu mentinerea SIIJ, cu legile justitiei astfel cum au fost ele modificate de Tudorel Toader sau cu opiniile despre viata si univers ale ”prietenilor” domnului Lucian Netejoru, cu siguranta vor fi vizati de cercetari disciplinare si propuneri de suspendari din functie.

Daca insa suntem adoratori ai aspectelor indicate anterior, putem exprima public, sub forma de interviu, eseu, roman fluviu sau postari pe Facebook absolut orice aspect politic sau orice denaturare a adevarului este la moda in acea zi.

Pentru a nu fi acuzati de exprimarea unor opinii nefundamentate, expunem aici extrase din cugetari publice ale unor judecatori agreati de Inspectia Judiciara care nu s-au soldat cu vreo cercetare disciplinara:

Adriana Stoicescu: (despre negocierile pentru formarea guvernului) Imaginea hienelor impartindu-si un starv…O poza cat un milion de cuvinte, in care, cu zambete mijite pe sub mastile de bascalie, fiii securistilor si tortionarilor bunicilor si parintilor nostri isi impart ce a mai ramas din tara. Limita abisului in care ne prabusim de 30 de ani nu se mai vede. Cu un cinsim rar, dezinvolt si sigur pe el, politicianul roman, indiferent la numele partidului care il primeste grijuliu, are un singur scop: sa se imbogateasca rapid, sa stea cocotat la putere in asa fel incat el si urmasii urmasilor lor sa doarma linistiti.Cu mana pe putere, sa invarta bani si legi, sa lege oamenii care nu ii sunt pe plac, apoi sa retraga la o batranete linistita, zambind superior in timp ce isi primeste pensia, un mizilic fata de ce va fi reusit sa fure pana atunci.De parca nu ar fi destul, politicianul roman ramas pe din afara, fara coledzi, cum ar zice Caragiale, face ce i-a mai ramas: arunca cu propriile dejectii in oameni pe care nu are cum sa ii inteleaga….oamenii care au muncit toata viata, au dat examene toata viata, si-au asumat decizii toata viata. Cum sa tac atunci cand citesc ce scrie un minuscul personaj, cocotat vremelnic de altii in demnitati pe care nici macar nu le intelege, fara a avea nici o legatura cu justitia?Cum sa tac atunci cand un politician ramas pe din afara unei scene oricum cangrenate isi permite sa afirme ca Dana Garbovan nu are moralitate si onestitate, ca Lia Savonea este un „sapun”? Cum sa taci cand un monument de ipocrizie si traseism politic vorbeste de cinste, adevar si morala?Nu mai aveti strop de rusine, nu mai aveti limite, nu va mai cunoasteti locul!Ati invatat cat au invatat doamnele Garbovan si Savonea? Ati dat examenele lor?Ati fost vreodata in papucii lor? Ati fost in sala de judecata cu ele? Ati muncit la redactat sentinte in locul lor?M-am saturat sa vad pipite de doi bani si mojici crescuti in puf cum ne insulta pe toti, fara scrupule si fara sa clipeasca. Pentru ca insultandu-le pe Garbovan si Savonea ma insulta indirect si pe mine.Poate e timpul sa batem si noi cu pumnul in masa. Si sa lasam la o parte eleganta atunci cand hienele ataca.”

Adina Daria Lupea: A trecut un an si de pandemie? Va mai amintiti? Ne-au spus de la inceput pana la lacrimi, ne-au construit clipuri cu copii si parinti in casa, izolati. Ne-au desenat inimioare, ne-au pus copiii inocenti sa le desenze cu : ” Totul va fi bine! „. Dansau in combinezoane cadre medicale, probabil si ele tampite de acelasi val, ne spuneau cum sa sa ne responsabilizam si ne mai spuneau ceva ce am uitat. Ne spuneau „De acum nimic nu va mai fi la fel!” Si nu am inteles. Au personalizat pe Maria sa covidul. Ne-au trimis clipuri emotionale in care ne explica covidul 19 cum a vrut el sa opreasca planeta ca sa ne dea o lectie. Unul dupa altul am cedat la santaje emotionale, am cantat in balcoane, pentru ca nu dadea bine sa fim insensibili. Dovedeai inconstienta, dovedeai ca nu iti pasa. Ne-au pus filme cu cadavre in saci, ne-au furat intrebarile si inmormantarile. Ne-au inregimentat de ne batem pentru un loc pentru un vaccin. Cei care se bat, eu nu sunt unul dintre ei. (…)Aveti postacii vostri de serviciu care au reusit sa bagatelizeze si protestele si sa spuneti tarii ca sunt facute numai de cetateni de etnie rroma care nu mai au ce fura noaptea. Chiar credeti ca puteti prosti o tara? A crescut infractionalitatea cu masurile voastre.  Se ataca fara discriminare societati comerciale si persoane fizice, pentru ca oamenii au ramas fara venituri si nu mai au din ce sa traiasca. Distrugeti o tara, in timp ce evaluati spitalizarea unui bolnav de covid la cateva mii de euro. Cat credeti ca o sa o mai duceti asa? Ati ingropat o tara. Nu-i bai, toata Europa arata la fel, ca suntem cetateni europeni. De ce nu a fost ingropata Rusia din cauza de Covid? De ce oamenii se plimba liberi si fara masti in China? De ce sunt peste 23 de state in USA care nu mai au niciun fel de restrictie? De ce nu se aude nimic din America de Sud despre pandemia mondiala, cum o numiti? Ha, Australia ce face? Ca daca e mondiala pandemia, pai atunci sa fie.”

Gabriela Baltag: Juncker si Soros se vad frecvent. As fi votat revocarea sefei DNA! Da, oameni buni, e mai rea ca Plesoianu!” 

Lacramioara Axinte: Din mesajul Presedintelui mai aflam ca participarea la mitinguri neautorizate, impreuna cu copii minori tinuti in brate, la care se scandeaza cuvinte obscente, se arunca cu borduri si cu alte obiecte contondente inspre jandarmi, unii jandarmii sunt loviti cu bate, pumni si picioare, iar unii sunt pur si simplu linsati, se incendiaza mobilier stradal si flacari inalte de cativa metri lumineaza capitala tarii, reprezinta ‘atitudini civice’, ‘eminamente pasnice cu exceptia unor instigatori’. (…) Asadar, sunt incalcari ale legii toate ‘atitudinile civice’ prin care: se participa la mitinguri neautorizate, se scandeaza pe strazi si in piete publice lozinci obscene, prin care se instiga la ura si se profereaza amenintari cu acte de violenta, copii minori sunt folositi de parinti pentru a obtine demisia unei persoane publice, se lovesc si se ameninta jandarmi aflati in exercitiul functiei, se distruge mobilierul stradal si se incendiaza in piete publice, se blocheaza circulatia pe drumurile publice, se produc zgomote puternice, in timpul noptii, dupa ora 23. In concluzie, in Romania respectarea legii nu trebuie sa devina un moft, fiind absolut contrar atributiilor constitutionale ale Presedintelui Romaniei sa fie incurajata nerespectarea legii”.

Madalina Afrasinie: (despre o carte scrisa de Florian Coldea) ” Titlul acestei carti imi jigneste inteligenta…din acest motiv nu o voi cumpara!Sa vorbesti despre incredere, in conditiile in care si dumneavoastra, fiind alaturi de statul de drept(i), parte din acest serviciu de informatii l-ati transformat in serviciu de politie politica, arata nu doar tupeu ci si faptul ca juramantul dumneavoastra (al celor care ati facut/faceti parte din acest stat abuziv), cu mana pe Constitutie, este o gluma proasta! Din punctul meu de vedere toti cei care ati semnat protocoale, ati votat hotarari CSAT prin care ati legiferat, intruzionand in vietile oamenilor si ati transformat drepturile si libertatile fundamentale ‘intr-un lux teoretic’, trebuia sa fiti aruncati ‘la groapa istoriei’…’nu sa va cocotati’ in functii de decizie! Romania a pierdut de mult ‘razboiul’ care i-ar fi asigurat progresul…din acest motiv suntem unde suntem acum: noi, jos, trudind pentru voi…voi, cei care faceti jocurile altora! Iudelor!”

(despre ministrul justitiei) “Domnule ministru, Eu, judecator de scaun, nedetasat prin functii calde, recunosc: m-am inselat in privinta dumneavoastra, motiv pentru care ‘imi cer scuze’.

Da, sunteti singurul ministru care, in nici o luna de la preluarea mandatului, ati reusit sa faceti ceva pentru justitie: adica ati reusit sa depopulati instantele, determinand judecatori cu experienta sa iasa la pensie! Pe buna dreptate, avand in vedere volumul de munca, conditiile de toata jena in care suntem obligati sa muncim si imprevizibilitatea legii…ma scuzati, OUG. Stiti ce inseamna asta? Faptul ca dosarele celor care s-au pensionat vor fi repartizate ciclic, faptul ca, potrivit CEDO, cercetarea judecatoreasca va fi reluata de la 0(=zero) si faptul ca, un numar crescut de dosare pe cap de judecator va genera oboseala, imposibilitatea ca noi sa putem pregati dosarele potrivit art.6 CEDO, va determina intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti, dar mai ales greseli de judecata! Asa ca, da! ‘Va felicit’ pentru ca ati reusit sa mai puneti o lopata de pamant peste drepturile justitiabililor!!! PS acesta este un pamflet si trebuie citit si inteles ca atare…sau nu”

(despre presedintele Romaniei) ” Si pentru ca poporul asta fain doar muncea, sperand ca prin munca va reusi sa traiasca ”ca afara”, el nu mai era atent la ce se intampla in jurul sau, motiv pentru care K(a) Voda, alaturi de divanul sau, se hotari ca poporul trebuie tinut, in continuare, subjugat. Si pentru asta, K(a) Voda, aplaudat de divanul sau, incepu sa povesteasca poporului ca starea de subjugare, de umilire este spre binele sau si ca, in momentul in care ”indobitocirea” este completa, poporul va fi liber si va trai bine …Ceea ce uita K(a) Voda si divanul sau este ca poporul acesta fain nu poate sa fie prostit continuu si ca istoria se repeta…exista un timp pentru toate, iar poporul asta fain nu uita…tic-tac, tic-tac. S-am incalecat pe-o sa si fiti siguri ca poporul nu va mai incasa.”

Avand in vedere standardul predictibil impus de Inspectia Judiciara, pe aceasta cale solicitam inspectorului sef sa dispuna fata de noi inceperea cercetarii disciplinare si sa propuna suspendarea din functie, nu numai din solidaritate fata de colegii nostri, ci si pentru ca intelegem ca in continuare sa ne formam opinii personale despre evenimentele care vizeaza sistemul de justitie, sa purtam conversatii private, sa consideram ca independenta magistratilor este un aspect fundamental care merita aparat si sa exprimam public faptul ca SIIJ si modificarile aduse legilor justitiei si codurilor in materie penala sunt contrare statului de drept.

In cazul in care domnul Lucian Netejoru nu poate furniza nicio explicatie cu privire la criteriile de exercitare a actiunilor disciplinare si la folosirea unui standard dublu in evaluarea conduitei magistratilor, avand in vedere ilustra activitate soldata cu respingeri constante a actiunilor disciplinare, ii solicitam sa isi prezinte demisia de onoare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: