externe

Neuralink, compania lui Elon Musk, a implantat un cip cerebral celui de-al doilea pacient. Acesta este paralizat de la umeri in jos

Compania de tehnologie medicala Neuralink a implantat un cip cerebral unui al doilea pacient. Intr-o inregistrare podcast, seful companiei, Elon Musk, a oferit putine detalii despre cel de-al doilea participant, despre care se spune ca are o leziune a maduvei spinarii similara cu cea a primului pacient, Noland Arbaugh. Acesta este paralizat de la umeri in jos de la un accident de scufundare in 2016, relateaza Der Spiegel.

Musk a declarat acum ca 400 dintre electrozii implantului au functionat in creierul celui de-al doilea pacient. Neuralink afirma pe site-ul sau ca implantul utilizeaza un total de 1 024 de electrozi.

„Nu vreau sa aduc ghinion, dar pare sa mearga foarte bine cu al doilea implant”, a declarat Musk gazdei podcast Lex Fridman in weekend. „Exista o multime de semnale, o multime de electrozi. Functioneaza foarte bine”, a mai spus el.

Musk nu a dezvaluit cand anume a operat Neuralink al doilea pacient, dar a spus ca se asteapta ca firma sa implanteze inca opt pacienti in acest an, ca parte a studiilor clinice.

Implanturile Neuralink au aproximativ dimensiunea a cinci monede stivuite una peste alta. In viitor, acestea ar trebui sa permita pacientilor paralizati sa controleze dispozitivele digitale doar cu ajutorul gandurilor. In mai 2023, compania a primit permisiunea din partea autoritatii responsabile din SUA de a utiliza implantul intr-un studiu clinic pe oameni. Inainte de aceasta, tehnologia a fost testata pe maimute.

In ianuarie, Neuralink a implantat pentru prima data un cip cerebral intr-un om: Noland Arbaugh poate deja sa joace jocuri video, sa navigheze pe internet si sa miste un cursor cu ajutorul gandurilor.

Cu toate acestea, au existat si probleme cu tratamentul lui Arbaugh: in saptamanile care au urmat operatiei, unii dintre electrozi s-au desprins de creierul sau. Totusi, acest lucru a fost corectat prin adaptarea software-ului, a explicat compania la momentul respectiv.

In viitor, Musk vrea sa foloseasca astfel de cipuri pentru a ajuta pacientii cu boala Parkinson, dementa sau depresie. Acestea sunt inca vise indepartate.

Totusi, cercetatorii critica faptul ca Neuralink nu pune la dispozitie aproape deloc date privind experimentele sale.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

2 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

2 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

2 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

3 ore ago

Trump si-a lansat platforma de criptomonede, dar a refuzat sa dea detalii despre ea. In schimb a vorbit despre tentativa de asasinat de duminica

Donald Trump a lansat luni World Liberty Financial, platforma de criptomonede a familiei sale, intr-un…

3 ore ago