„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

analize

Avion Ucraina

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza Business Insider.

Tactica, care a fost supranumita „nevastuica salbatica”, presupune ca pilotii de avioane sa permita radarelor de aparare aeriana inamice sa le detecteze. Undele radar sunt apoi urmarite pana la sursa lor, urmand ca rachetele AGM-88 (HARM) sa loveasca la coordonatele stabilite.

Incepand cu jumatatea anului 2022, SUA au furnizat Ucrainei rachete HARM, care au oferit pilotilor ucraineni capacitati de detectare (SEAD) si distrugere a apararii aeriene inamice (DEAD).

Fortele aeriene americane au fost pionierii tacticilor SEAD in Razboiul din Vietnam. Asa-numitele avioane Wild Weasel (nevastuica salbatica) au fost insarcinate cu distrugerea radarelor de aparare aeriana inamice pentru a elibera calea de trecere pentru avioanele de atac.

Wild Weasel-urile dispuneau de receptoare radar pentru a localiza apararea aeriana inamica si au fost initial inarmate cu bombe iar, mai tarziu, cu rachete speciale care puteau tinti radarele.

HARM este unda dintre cele mai recente rachete aer-sol: un proiectil de aproximativ 1.000 de euro, cu o raza de actiune de peste 100 km. Aceste rachete pot localiza si lovi radarele inamice chiar si dupa ce sistemele radar au fost oprite.

HARM a fost folosita in razboaiele din Libia, Irak si fosta Iugoslavie.

„Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”, a declarat pentru Business Insider Frederik Mertens, analist strategic la Centrul de Studii Strategice de la Haga. „Ucraina pune un mare accent pe misiunile SEAD si DEAD”.

Aceste misiuni pot fi „foarte periculoase”, in special pentru nevastuicile salbatice, a mentionat el. Dar apararea aeriana rusa este o „tinta cheie”. „Acest joc merita riscul”, a spus Mertens.

Dar, a adaugat el, tacticile Ucrainei „depasesc cu mult misiunile clasice de nevastuica salbatica ale avioanelor echipate cu rachete antiradiatie”.

De la raiduri ale fortelor speciale la rachete cu lansare terestra, precum GMLRS si ATACMS, precum si drone de tot felul, „ucrainenii folosesc toate armele, trupele si sistemele pe care le au la dispozitie pentru a suprima si distruge apararea aeriana rusa”, a declarat Mertens.

Dificultatea adaptarii HARM pentru Ucraina se datoreaza incompatibilitatii vechilor avioane din epoca sovietica, cum ar fi MIG-29 si avioanele de lupta Su-27, cu tehnologia occidentala moderna.

Luna trecuta, subsecretarul american al Apararii pentru Achizitii si Sustinere, William LaPlante, a declarat reporterilor, in cadrul unei conferinte la Washington DC, ca Ucraina a folosit iPad-uri in incercarea de a face avioanele ucrainene compatibile cu armele occidentale.

El a descris modul in care avioanele de vanatoare invechite ale Ucrainei puteau acum sa primeasca multe arme occidentale si sa le faca sa functioneze pe avioanele lor, deoarece acestea erau „practic controlate de pilot cu ajutorul unui iPad”.

De cand au facut adaptarile necesare, pilotii ucraineni au tras sute de HARM-uri asupra sistemelor radar de aparare aeriana rusesti. Cu toate acestea, tehnica lor s-a schimbat, a declarat Justin Bronk, cercetator senior pentru putere aeriana si tehnologie la grupul de reflectie Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra.

„Initial au obtinut un numar de succese impotriva sistemelor si radarelor SAM rusesti, atunci cand au fost introduse pentru prima data. Dar apoi operatorii SAM rusi si-au adaptat rapid tactica”, a spus Bronk.

Acum, lansarile HARM servesc „mai degraba unui scop supresiv decat distructiv”.

Atunci cand sunt lansate, „rachetele forteaza operatorii SAM rusi sa isi opreasca radarele si sa se mute pentru a evita sa fie loviti de ele”, a spus Bronk. „Acest lucru lasa o fereastra scurta in care alte sisteme de atac, precum rachetele HIMARS sau rachetele Storm Shadow, pot ajunge la tintele din apropiere cu un risc mult mai mic de a fi interceptate de SAM-urile rusesti”.

La inceputul acestei saptamani, Olanda a anuntat ca intentioneaza sa inceapa sa livreze in aceasta toamna avioanele sale de lupta F-16 catre Ucraina, a declarat ministrul olandez al apararii, Kajsa Ollongren, in timpul unei conferinte de presa la Vilnius.

Danemarca a declarat anterior ca va incepe sa isi transfere avioanele in vara.

Desi livrarea unui numar atat de mic de F-16 nu ar trebui sa fie supraestimata, Mertens crede ca acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra Crimeei.

„Crimeea este vulnerabila: rusii au un spatiu de manevra relativ limitat in peninsula, reaprovizionarea depinde de podul Kerci, iar aici Putin are multe de pierdut atat din punct de vedere politic, cat si militar”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: