Newsweek: Cosmarul lui Putin privind extinderea NATO la granitele sale ia amploare

externe

nato, suedia

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca tara sa intentioneaza sa ratifice intrarea Suediei in NATO, dand inca o lovitura sperantelor presedintelui rus Vladimir Putin de a limita extinderea aliantei, relateaza Newsweek.

Presedintele rus a invocat preocuparile legate de extinderea NATO ca fiind unul dintre motivele pentru razboiul actual dintre Rusia si Ucraina. Cu toate acestea, alianta a continuat sa creasca de la invazia lui Putin, lansata la 24 februarie 2022, Finlanda aderand anul trecut, iar vecinul sau, Suedia, urmand aceeasi cale.

Potentialele obstacole in calea aderarii Suediei, inclusiv opozitia din partea Turciei si Ungariei, au disparut intr-un ritm ametitor in aceasta saptamana. Parlamentul Turciei a votat marti pentru a aproba aderarea Suediei, iar miercuri Orban si-a „reafirmat” sprijinul pentru extinderea aliantei.

Intr-o postare pe platforma X, fostul Twitter, Orban a declarat ca a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a-si exprima sprijinul pentru aderarea Suediei si ca va „continua sa indemne Adunarea Nationala Maghiara (parlamentul) sa voteze in favoarea aderarii Suediei cu prima ocazie posibila”.

Parlamentul ungar se afla in vacanta pana la 15 februarie. Suedia ar putea deveni membru NATO in scurt timp, daca forul legislativ urmeaza sfatul lui Orban si voteaza aderarea sa dupa reconvocare. Si presedintele turc Recep Erdogan trebuie sa semneze la randul sau legea adoptata de parlament pentru ca procesul sa poata avansa.

Cu o zi inainte de a-si marturisi sprijinul pentru aderarea Suediei la alianta, Orban i-a trimis o scrisoare premierului suedez Ulf Kristersson, indemnandu-l sa „viziteze Ungaria cat mai curand posibil” pentru a negocia chestiuni care includ intrarea Suediei in NATO, potrivit Politico.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a respins categoric solicitarea lui Orban, spunand ca nu vede „niciun motiv pentru a negocia in acest moment” si ca Suedia spera „ca Ungaria va ratifica aderarea cat mai curand posibil”.

Orban, care urmeaza sa preia de la 1 iulie presedentia Consiliului European, este considerat in unele cercuri de la Bruxelles ca fiind unul dintre putinii aliati ai lui Putin in randul liderilor NATO. Anuntul lui Orban de miercuri nu a fost singurul indiciu ca orice sprijin ramas pentru Rusia in randul aliatilor NATO se dizolva.

Premierul slovac Robert Fico, un alt lider dintr-o natiune NATO care a facut remarci pro-Rusia referitoare la razboiul din Ucraina, a semnat in aceeasi zi o declaratie prin care sustinea „integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei”.

Intrarea Suediei in NATO ar finaliza transformarea Marii Baltice in ceea ce unii au numit „lacul NATO”, deoarece celelalte natiuni riverane – Finlanda, Polonia, Letonia, Lituania si Estonia – sunt membre ale aliantei.

Singura exceptie ramasa ar fi exclava rusa Kaliningrad, care se afla la Marea Baltica, intre Lituania si Polonia.

Putin a afirmat recent ca este „interesat sa dezvolte relatii” cu membrii NATO, afirmand luna trecuta ca Rusia nu are „niciun motiv” si „niciun interes geopolitic” de a lupta cu statele membre.

Dr. Erwan Lagadec, profesor asociat la Institutul de Studii Europene, Rusesti si Eurasiatice al Universitatii George Washington, a declarat pentru Newsweek ca Putin este „pe deplin constient de faptul ca nu poate face prea multe” in ceea ce priveste extinderea NATO, „deoarece armata sa este deja suprasolicitata in Ucraina”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: