externe

Newsweek: NATO a trecut la intarirea capacitatilor pentru a se pregati de un eventual razboi cu Rusia

Invazia Ucrainei de catre Vladimir Putin i-a determinat pe membrii NATO sa planifice in detaliu ceea ce a fost de neconceput de la sfarsitul Razboiului Rece – un conflict direct cu Rusia, scrie Newsweek.

Cu toate acestea, inainte de summitul blocului de la Vilnius, Lituania, care va incepe pe 11 iulie, cand contracararea Rusiei va fi pe primul loc pe ordinea de zi, Sir Richard Shirreff, fostul comandant suprem adjunct al fortelor aliate din Europa, a declarat ca NATO nu este pregatita pentru un razboi cu Moscova.

„Are nevoie de un adevarat sut in fund”, a declarat el pentru Newsweek, in timp ce a aratat ca bugetele militare sunt in scadere in randul membrilor aliantei, desi exista si exceptii, cum ar fi Polonia.

„In Europa de Est se desfasoara un razboi masiv. Este un razboi terestru si un razboi aerian, asa ca trebuie sa investesti in aer si in pamant, iar acest lucru nu a fost facut”, a spus Shirreff. „Anul trecut, la summitul de la Madrid, (secretarul general al Aliantei) Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO isi va mari fortele de raspuns rapid la 300.000 de oameni – ceea ce pur si simplu nu s-a intamplat.”

Fostul general britanic a spus ca armata britanica a fost un exemplu de astfel de reduceri in intregul bloc, fiind redusa la o „dimensiune ridicola”, deoarece, in opinia sa, institutia de aparare a crezut ca China, nu Rusia, reprezenta principala amenintare pe termen lung.

„Geografia conteaza aici, iar Rusia este lupul cel mai apropiat de stana”, a declarat Shirreff, director al firmei de consultanta Strategia Worldwide. El a considerat ca a existat un „esec al descurajarii” din partea aliantei, care a ratat o oportunitate de a-si consolida capacitatile dupa ce Putin a cucerit Crimeea in 2014.

„Sunt increzator ca NATO va fi intr-adevar capabila sa genereze forte conventionale pregatite pentru un razboi conventional cu Rusia? Nu, nu sunt”.

Chiar daca Kremlinul si presa de stat rusa insista asupra faptului ca razboiul este deja unul prin procura intre Moscova si NATO, alianta s-a straduit sa evite un rol direct in lupte, furnizand in schimb Ucrainei echipamente pentru a face fata agresiunii Moscovei.

Dar unul dintre cei mai importanti oficiali ai NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat in luna mai ca alianta trebuie sa se pregateasca pentru faptul ca „un conflict poate aparea in orice moment”, direct cu Moscova, relateaza Reuters.

Acesta este motivul pentru care NATO va examina mii de pagini de documente clasificate care descriu planuri regionale si indrumari privind modul in care membrii isi pot moderniza fortele si logistica in cele mai detaliate planuri de la sfarsitul Razboiului Rece.

Planurile presupun alocarea de trupe pentru apararea diferitelor regiuni si ofera detalii despre „unde, ce si cum sa desfasuram”, a declarat Stoltenberg luna trecuta, potrivit Reuters. Acest lucru se va baza pe procesul accelerat de anexarea Crimeei, dupa care aliatii occidentali au desfasurat trupe in Europa de Est.

Ceea ce se va discuta la summit „pare a fi o diligenta necesara pentru a sustine ceea ce NATO a pregatit si a facut oricum”, a declarat Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al aliantei, pentru Newsweek.

Grupuri de lupta NATO

In martie, Stoltenberg a anuntat ca alianta va desfasura patru noi grupuri de lupta, fiecare cu aproximativ 1.500 de soldati, in Bulgaria, Ungaria, Romania si Slovacia.

Stoltenberg a declarat ca scopul ar fi „consolidarea posturii NATO in toate domeniile, cu cresteri majore de forte in partea estica a aliantei, pe uscat, in aer si pe mare”. NATO are deja grupuri tactice de lupta in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia.

„Acestea sunt in prima linie si, daca rusii ar ataca, ar primi primele lovituri”, a declarat Rose Gottemoeller. „Rusia trebuie sa fie constienta ca, daca ataca alianta NATO intr-un singur loc, de exemplu in statele baltice, va ataca toata alianta si tot blocul NATO va veni cu un raspuns imediat.”

Ea a declarat ca planificarea unui razboi intre NATO si Moscova face parte dintr-un efort de aproape un deceniu de a aduce alianta la o pozitie de aparare mai ferma decat cea pe care a avut-o de la sfarsitul Razboiului Rece si de la atacurile din 11 septembrie, dupa care s-a concentrat pe combaterea terorismului.

Articolul cinci

Destul de ingrijorate de cel mai mare razboi din Europa din 1945 incoace, capitalele occidentale au fost zguduite pentru scurt timp de aparitia unei rachete rusesti in Polonia, membra NATO, in noiembrie 2022, si de ramificatiile pentru Articolul Cinci, angajamentul de aparare colectiva din carta aliantei.

O evaluare potrivit careia aceasta provenea probabil de la Ucraina, care incerca sa intercepteze o racheta a Moscovei, a calmat apele, desi un document al grupului de reflectie non-profit Rand Corporation a declarat o luna mai tarziu ca sprijinul NATO pentru Kiev „a ridicat ingrijorari cu privire la posibile represalii rusesti impotriva aliantei”.

Documentul noteaza ca planificatorii Statelor Unite si ai NATO s-au concentrat de mult timp pe pregatirea pentru un conflict total cu Rusia, dar razboiul din Ucraina „a creat un set unic de circumstante care fac plauzibil un atac rusesc mai limitat”.

Prin documentul sau, Rand a prezentat diverse scenarii care implica un atac rusesc asupra unei tinte NATO, cum ar reactiona alianta si care ar fi urmatoarea miscare a Moscovei.

Un atac „demonstrativ” ar putea fi, de exemplu, asupra unui aerodrom cu putine victime. Un atac „concentrat” ar avea un impact mai mare si ar putea afecta operatiunile NATO.

Apoi, loviturile „mai putin retinute” asupra unor tinte militare si civile ar putea produce victime substantiale, atat in randul personalului civil, cat si al celui militar. Raportul concluzioneaza ca atacurile rusesti de intensitate mai mare lasa SUA cu putine optiuni.

Orice raspuns al NATO la un atac al Moscovei „depinde de ceea ce credeti ca reprezinta atacul”, a declarat pentru Newsweek coautorul raportului si politolog senior la Rand, Karl P. Mueller.

„Daca rusii intra in panica si se simt disperati, tratezi altfel decat daca crezi ca o fac din motive militare, deoarece cred ca aceasta este o modalitate buna de a castiga razboiul”, a spus el.

Summitul de la Vilnius va arata ca NATO intra intr-o noua faza a strategiei sale de aparare, in conditiile in care Finlanda a aderat, iar aderarea Suediei este in impas.

„Vor fi multe discutii despre ce angajamente isi vor lua fiecare natiune in parte, cine va contribui cu forte la ce si, probabil, multe eforturi pentru a le coordona”, a spus Mueller.

„A fi pregatit este, intr-un fel, mai usor acum decat acum un an si jumatate, deoarece multe dintre capacitatile militare rusesti au fost degradate de razboi”, a spus el. „NATO are o fereastra de oportunitate in care poate face schimbari majore in strategia de aparare si organizarea aliantei”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondiala din 2008, avertizeaza ca politicile protectioniste ale lui Donald Trump vor crea un haos care va lovi intreaga lume

Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…

18 minute ago

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

34 de minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

46 de minute ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

49 de minute ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

O oră ago

Cel mai in varsta angajat al Primariei Bistrita are 75 de ani, 52 de angajati cumuleaza pensia cu salariul. Primarul Gabriel Lazany anunta restructurari si eficientizarea activitatii

Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…

O oră ago