Cum au fost achitati Nicolae Banicioiu si Adriean Videanu de coruptie. Inalta Curte a constatat prescriptia raspunderii penale
Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a fost achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul de coruptie in care era acuzat de luare de mita si trafic de influenta, acuzatii legate de primirea a aproape 800.000 de euro de la oameni de afaceri.
Acest dosar, initiat de DNA, a adus in fata instantei fapte din perioada 2012-2015, cand Banicioiu ar fi primit bani in schimbul numirii sau mentinerii unor manageri in spitalele publice, facilitand derularea unor contracte profitabile pentru firmele controlate de acesti oameni de afaceri, informeaza G4Media.
Alaturi de el, Catalina Alexandra Furtuna, complicea sa, a fost, de asemenea, achitata pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta. In perioada in care ocupa functia de ministru al Tineretului si Sporturilor, iar ulterior al Sanatatii, Banicioiu ar fi acceptat bani pentru a-si folosi influenta asupra conducerii Ministerului Sanatatii. DNA a sustinut ca fostul ministru ar fi primit in total aproape 1.292.122 de lei de la doi oameni de afaceri pentru a-si exercita influenta in mentinerea sau numirea managerilor unor spitale publice, cu care firmele respectivilor oameni de afaceri aveau relatii comerciale profitabile.
Procesul penal impotriva lui Banicioiu a fost incetat deoarece instanta a constatat prescriptia raspunderii penale, decizia nefiind inca definitiva si putand fi atacata de DNA. Instanta a dispus, insa, confiscarea unor sume de bani reprezentand dividende obtinute prin intermediul firmelor implicate in acest caz. In total, masurile asiguratorii asupra bunurilor lui Banicioiu au fost mentinute in valoare de 1.292.122 lei.
In ciuda acestei decizii, unii judecatori au exprimat o opinie separata, in sensul condamnarii lui Banicioiu pentru luare de mita si a Catalinei Furtuna pentru complicitate la aceasta infractiune. Aceasta opinie reflecta complexitatea si sensibilitatea cazurilor de coruptie la nivel inalt din Romania, unde procesul de prescriptie a raspunderii penale poate duce la incetarea urmaririi penale.
Achitarea lui Nicolae Banicioiu vine in contextul in care acesta a fost ministru al Sanatatii in timpul tragediei de la Clubul Colectiv. La acea vreme, acesta a sustinut in mod repetat ca sistemul medical romanesc nu avea nevoie de ajutor extern pentru tratarea tinerilor raniti, care se luptau pentru viata in spitale afectate de infectii nosocomiale.
Un alt dosar notabil este si cel al lui Adriean Videanu. Inalta Curte a achitat definitiv si pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, intr-un dosar de coruptie care a durat aproape 10 ani. Videanu fusese acuzat ca, in calitate de ministru al Economiei, ar fi favorizat furnizarea de gaze naturale la preturi subevaluate catre compania omului de afaceri Ioan Niculae. Procurorii DIICOT au sustinut ca aceste actiuni au generat un prejudiciu semnificativ pentru statul roman, in valoare de aproximativ 11 milioane de dolari. Cu toate acestea, dupa un deceniu de procese, Videanu a fost achitat, instanta neconfirmand acuzatiile aduse.
Aceste cazuri ridica intrebari despre eficacitatea sistemului judiciar in cazurile de mare coruptie si despre dificultatile cu care se confrunta procurorii in dovedirea acuzatiilor. Achitarile pun in lumina nu doar complexitatea procedurilor judiciare, dar si presiunea timpului, care in multe cazuri duce la prescriptia raspunderii penale. Deciziile Inaltei Curti evidentiaza provocarile legate de prescriptia raspunderii in cazul infractiunilor de coruptie, mai ales in situatiile in care durata proceselor se intinde pe parcursul a mai multor ani.
Astfel de cazuri au un impact puternic asupra perceptiei publice privind lupta anticoruptie in Romania si subliniaza necesitatea unei abordari mai eficiente in investigarea si judecarea dosarelor de coruptie, iar cei gasiti vinovati sa raspunda pentru faptele lor.