Nicolae Ciuca devine presedintele PNL: General cu grade castigate in razboi, soldat devotat lui Iohannis in politica, doctor cu suspiciuni ample de plagiat

politica

Nicolae Ciuca, minciuna, batalie, Nassiriya, fals, generali italieni, Recorder

Premierul Nicolae Ciuca candideaza duminica pentru functia de presedinte al PNL, intr-o competitie fara rival.

Pe plan profesional, Nicolae Ciuca se numara printre putinii generali ai armatei romane care si-au castigat gradele pe campul de lupta, conducand chiar si o misiune in Irak. Pe plan politic, Nicolae Ciuca a fost un soldat devotat presedintelui Iohannis: Ciuca ”a luptat” alaturi de seful statului in razboiul cu PSD, apoi Klaus Iohannis l-a rasplatit cu mai multe functii: ministru al Apararii, senator, premier interimar, premier cu puteri depline si, in final, presedinte al PNL. In plan academic, Nicolae Ciuca are un doctorat marcat de suspiciuni de plagiat. News.ro a alcatuit profilul profesional si politic al noului presedinte al PNL.

Nicolae Ciuca e militar de cariera: in 1985 termina liceul militar din Craiova, apoi urmeaza scoala de ofiteri din Sibiu (1988).

Incepand cu anul 1990, participa la mai multe cursuri de perfectionare militara in tara, apoi in SUA. In 1996, ia parte la prima misiune in afara granitelor: ofiter de stat major in cadrul unei operatiuni militare ONU in Angola, tara macinata de razboi civil.

In 2001, Nicolae Ciuca conduce batalionul ”Scorpionilor Rosii” la un exerciţiul multinaţional in Bosnia şi Herţegovina.

Intre iunie 2002 si ianuarie 2003, Nicolae Ciuca e comandantul batalionului românesc in misiunea din Afganistan, iar un an mai tarziu participa la razboiul din Irak, una dintre cele mai importante operatiuni militare ale armatei romane moderne. In Irak, Ciuca e din nou in fruntea „Scorpionilor Rosii” in Batalia de la Nasiriyah, din 2004, recunoscuta drept prima lupta a militarilor romani de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

”Acolo am fost intampinati cu primele lovituri de AG 7 (aruncator de grenade – n.r.). A fost o ploaie de lovituri de AG 7. Una dintre ele a lovit la jumatate de metru in fata transportorului in care ma aflam”, rememora Nicolae Ciuca la 10 ani de la batalie. Cum au reactionat militarii romani? ”Am ordonat si toata lumea am executat foc si am avut reactie, exact asa cum am planificat misiunea”, povestea generalul la Radio Romania Actualitati in 2014.

La 1 ianuarie 2015, presedintele proaspat ales Klaus Iohannis il numeste pe Nicolae Ciuca sef al Statul Major al Apararii, cea mai inalta functie din ierarhia militara. Si din acea zi incepe o colaborare foarte apropiata intre generalul Nicolae Ciuca si comandantul suprem al Armatei Klaus Iohannis.

Razboiul cu PSD si Dragnea

In 2017, Nicolae Ciuca intra in conflict cu presedintele PSD Liviu Dragnea, care controla din umbra guvernul condus de Sorin Grindeanu. Nicolae Ciuca, un pro-american convins, anunta ca Romania are in plan achizitionarea de rachete Patriot. In replica, Liviu Dragnea raspunde: „Ce nu mi-a placut  a fost declaratia sefului Statului Major, care a anuntat deja ca va achizitiona rachete Patriot. Pai, au finalizat procedurile? Nu e bine sa astept derularea procedurilor totusi? E seful Statului Major si ma astept la foarte multa rigoare”. La acea vreme, Liviu Dragnea era nemultumit ca Nicolae Ciuca refuza sa negocieze contractele privind achizitia de armament cu ministrul Apararii de la PSD. In schimb, Ciuca facea tandem cu Iohannis, aflat in razboi cu Liviu Dragnea.

In decembrie 2018, generalul Nicolae Ciuca ajunge la finalul mandatului de patru ani ca sef al Statului Major, insa presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului PSD sa propuna prelungirea mandatului cu inca un an.  Procedura de numire e urmatoarea: ministrul Apararii propune un sef al Statului Major, premierul avizeaza, presedintele numeste. Ministrul PSD al Apararii, Gabriel Les, unul dintre apropiatii lui Liviu Dragnea, refuza propunerea presedintelui, desi legea prevede posibilitatea extinderii mandatului cu inca un an.

„PSD nu este capabil sa gestioneze problemele mari ale tarii. Nu exista o propunere valabila pentru seful Statului Major al Armatei”, declara presedintele Klaus Iohannis, dupa o sedinta CSAT din 28 decembrie 2018, anuntand ca a semnat decretul prin care i se prelungeste cu un an mandatul lui Nicolae Ciuca in functia de sef al Statului Major. Disputa se muta la tribunal. Guvernul condus de Viorica Dancila contesta in instanta decretul prezidential, insa judecatorii ii dau dreptate lui Klaus Iohannis. Ciuca ramane seful militar al Armatei.

Ascensiunea in PNL

In noiembrie 2019, Guvernul Dancila pica prin motiune de cenzura, iar Nicolae Ciuca isi incepe cariera politica, fiind numit ministru al Apararii in Guvernul Orban, la propunerea presedintelui Iohannis.

”Am luat decizia de a trece in rezerva si am acceptat o noua provocare, cantarind consecintele si implicatiile atat la nivel institutional, cat si personal. Nu mi-am facut calcule pentru a ocupa vreo functie politica, nu mi-am dorit si nu am avut astfel de ambitii. Mi-am dorit, insa, foarte multe pentru Armata Romaniei”, scria Nicolae Ciuca pe Facebook in toamna anului 2019.

In octombrie 2020, cu cateva zile inainte ca partidele sa depuna listele de candidati pentru alegerile parlamentare, Nicolae Ciuca dezbraca definitiv uniforma militara, se inscrie in PNL si primeste un loc eligibil pentru Senat. Imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie 2020 – unde PNL se claseaza pe locul doi, in spatele PSD – liderul liberal Ludovic Orban demisioneaza din fruntea Guvernului. In locul sau, presedintele Klaus Iohannis il numeste premier-interimar pe Nicolae Ciuca, aflat in functia de ministru al Apararii. In primele ore de interimat, generalul Nicolae Ciuca se debaraseaza  de „locotenentii” lui Orban. Secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase, adjunctul sau, Costel Barbu, seful cancelariei premierului, Ionel Danca, si consiliera Madalina Simion demisioneaza la ordinul premierului interimar. „De azi nu mai aveti functii”, le-ar fi transmis, scurt, Nicolae Ciuca.

Surse liberale sustin ca presedintele Klaus Iohannis a incercat sa-l impuna pe Nicolae Ciuca in fruntea Executivului PNL-USR-UDMR in decembrie 2020, insa seful statului s-a lovit de refuzul presedintelui PNL Ludovic Orban, care inca mai controla partidul la acea vreme. Nici europarlamentarul PNL Rares Bogdan nu era de partea lui Ciuca. ”Nu suntem junta militara, suntem o tara democratica”, spunea Rares Bogdan, despre posibilitatea ca Nicolae Ciuca sa fie prim-ministrul coalitiei de dreapta. Azi, Rares Bogdan e inregimentat in batalionul politic comandat de Ciuca.

In final, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Citu, iar Nicolae Ciuca si-a pastrat postul de ministru al Apararii si in noul guvern. Jumatate de an mai tarziu, premierul Florin Citu si-a anuntat candidatura la sefia partidului. In poza ”echipei castigatoare”, Nicolae Ciuca apare chiar in spatele lui Florin Citu, sustinut la randul sau de presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, in campania interna pentru sefia PNL, Nicolae Ciuca l-a insotit pe Florin Citu in zeci de filiale din tara – a fost prima interactiune a lui Ciuca cu baza partidului.

Toamna trecuta, dupa caderea Guvernului Citu prin motiune de cenzura, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciuca sa formeze un guvern minoritar sustinut de PNL si UDMR. Matematic, era imposibil ca cele doua partide sa formeze o majoritate parlamentara, prin urmare Nicolae Ciuca si-a depus mandatul inainte sa fie respins de Parlament. Ulterior, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Nicolae Ciuca pentru functia de prim-ministru, de aceasta data pentru a forma un guvern de larga majoritate, sustinut de PNL, PSD, UDMR si minoritatile nationale. Pe 25 noiembrie 2021, Guvernul Ciuca a depus juramantul. ”Am trecut peste lucrurile care ne separa si am gasit lucrurile care ne unesc”, a explicat Nicolae Ciuca alianta surprinzatoare dintre PNL si PSD.

Plagiatul

In ianuarie 2022, jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit, in publicatia Press One, ca  premierul Nicolae Ciuca a plagiat in lucrarea de doctorat pe care a sustinut-o in 2003 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” (UNAP).  Titlul tezei: „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”. Una dintre lucrarile pe care premierul Nicolae Ciuca le-ar fi plagiat in teza sa de doctorat este „Forte si tendinte in mediul de securitate european”, semnata de generalii in rezerva Eugen Badalan si Teodor Frunzeti.

Ambii i-au fost sefi lui Nicolae Ciuca pe cand acesta era ofiter activ. Contactat de Europa Libera, generalul Teodor Frunzeti a spus: „ Eu cred ca la data respectiva putea sa fie si el mai atent. Putea sa citeze jumatate de pagina, restul putea sa comenteze el, ca era baiat destept pe vremea aia, si presupun ca e si acum”. In prima faza, Nicolae Ciuca a sustinut ca teza ”a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”.

Ulterior, premierul a cerut Comisiei de Etica din cadrul Universitatii Nationale de Aparare sa-i analizeze teza de doctorat, desi Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura institutie care ii poate retrage titlul de doctor, in cazul in care se confirma suspiciunile de plagiat. La cateva zile dupa dezvaluirea Emiliei Sercan, deputatul USR Mihai Politeanu a sesizat CNATDCU. Insa analiza tezei de doctorat a fost oprita de acest for in urma interventiei Parchetului General, institutie condusa de Gabriela Scutea, numita in functie de presedintele Klaus Iohannis, protectorul lui Nicolae Ciuca.

“Analiza nu s-a incheiat pentru ca nici nu a inceput, de fapt. Parchetul General a cerut oprirea intregii analize pana cand dosarul va fi instrumentat si se va da o solutie la parchet”, a anuntat Mircea Dumitru, presedintele interimar al CNATDCU. Insa dosarul deschis de Parchetul General poate trena ani de zile, timp in care nu vom avea nici o decizie juridica, nici una academica cu privire la lucrarea de doctorat a premierului.

Mai mult, Nicolae Ciuca s-a adresat instantei, sustinand ca forul academic CNATDCU este investit ”nelegal” sa ii verifice teza. Procesul va fi transat la Curtea Suprema.  Miza premierului este ca lucrarea sa de doctorat sa fie analizata doar de Comisia de Etica a Universitatii de Aparare. Sapte dintre cei noua membri ai Comisiei sunt militari, fosti subordonati ai generalului Ciuca, pe vremea cand acesta era ministru al Apararii.

Ii ia locul si lui Iohannis?

Duminica, Nicolae Ciuca candideaza singur pentru functia de presedinte al PNL, dupa ce Florin Citu a fost fortat de liderii PNL din tara sa demisioneze din fruntea partidului, pe motiv ca provoca tensiuni in coalitia de guvernare. Unii liberali vorbesc deja despre candidatura lui Ciuca la alegerile prezidentiale din 2024.

”Sa stiti ca daca performeaza in continuare ca pana acum, ca prim-ministru si daca cota lui de incredere creste in continuare, nu vad de ce nu ar fi si un bun candidat de presedinte”, a spus fostul presedinte PNL Teodor Stolojan, la Profit TV.

Potrivit ultimului sondaj Avangarde, Nicolae Ciuca are cea mai mare cota de incredere dintre toti liderii PNL (34%), la egalitate cu ministrul Sanatatii Alexandru Rafila si cu secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoana. Insa, in mod traditional, guvernarea erodeaza, prin urmare miza lui Nicolae Ciuca e sa-si pastreze popularitatea la cote inalte inca doi ani si jumatate, pana la startul campaniei pentru prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: