Nicolicea, dezinformare halucinanta despre referendumul lui Iohannis. Cum incearca PSD sa confiste tema anticoruptiei
Deputatul PSD Eugen Nicolicea considera ca prin referendumul propus de catre presedintele Klaus Iohannis se pune la indoiala dorinta poporului de a lupta impotriva coruptiei, ceea ce ar putea avea efecte negative pe plan extern.
„Tema este una generoasa, larga — lupta impotriva coruptiei. Dar, atentie la efecte, fiindca nu se pune problema (…) de a pune la indoiala o anume parte a clasei politice sau toata clasa politica cu privire la vointa de lupta impotriva coruptiei. Aici, prin aceasta intrebare, se pune la indoiala dorinta poporului roman de a lupta impotriva coruptiei, iar efectele internationale pot sa fie negative, pentru ca, daca presedintele are o indoiala cu privire la dorinta poporului roman, va dati seama ca prin asta negam chiar tratate internationale, cum ar fi Conventia de lupta impotriva coruptiei de la New York. Noi ne afirmam sprijinul pentru aceasta tema si vom sprijini ca si rezultatul referendumului sa fie favorabil intr-o masura extraordinar de mare pentru a combate aceasta idee lansata de presedintele Romaniei — cum ca poporul roman nu si-ar dori lupta impotriva coruptiei„, a spus Nicolicea, luni, in plenul Parlamentului.
Social-democratul a sustinut ca este necesar sa se faca distinctia intre textul constitutional privind exprimarea suveranitatii poporului prin referendum si cel referitor la exprimarea vointei poporului asupra unei teme fiindca „la exprimarea suveranitatii rezultatul referendumului este obligatoriu, iar la exprimarea vointei — rezultatul este consultativ”.
„Art. 2 din Constitutie ne prevede ca suveranitatea nationala care apartine poporului roman este exercitata prin organele sale alese, precum si prin referendum. Deci aceasta suveranitate se face prin referendumurile decizionale cu privire la revizuirea Constitutiei, in care poporul decide sa aprobe aceasta revizuire sau un alt referendum decizional — demiterea presedintelui, ceea ce nu este cazul. In momentul de fata, ne aflam in art. 90 din Constitutie in care poporul nu isi exprima suveranitatea, ci isi exprima vointa asupra unei probleme puse. Deci, sa nu confundam exprimarea vointei cu exprimarea suveranitatii”, a punctat Nicolicea.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook