Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a sustinut, luni, ca in Romania exista o ”uriasa coruptie” in zona de construire, dar nu exista si corupti, exprimandu-si speranta, totodata, ca acestia sa fie condamnati inainte de producerea unui cutremur si nu dupa, asa cum se intampla in Turcia.
„Experienta pe care o vedem acum in Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multa vreme: modul in care se construieste in Romania si in Bucuresti este o chestiune de siguranta nationala. Si, din pacate, institutiile care ar trebui sa supravegheze modul in care se construieste in Bucuresti nu sunt la inaltimea obiectivelor pe care ar trebui sa le aiba. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instantele, s-a permis in mod nelegal construirea in plus cu 10 de milioane de metri patrati. Si de doi-trei ani, de cand au fost aprobate, nu a existat vreo reactie de la institutiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra careia trebuie cu totii sa ne aplecam. Fara discutie, exista o uriasa coruptie in zona de construire, fara sa avem corupti. Eu sper ca coruptii din zona imobiliara sa ajunga la puscarie inainte sa avem un cutremur si nu dupa, cum se intampla in Turcia”, a afirmat Nicusor Dan, intr-o declaratie acordata presei.
El a spus ca in Romania nu exista o lege de amnistie a constructiilor, asa cum exista in Turcia, dar numeroase autorizatii de construire contestate de catre vecini ajung sa fie declarate nelegale de catre instante. El a mentionat ca Primaria pierde cam jumatate din procesele de acest tip, in baza autorizatiilor emise de administratii anterioare.
„Ce s-a intamplat in Turcia a fost ca in ultimii cel putin 15 ani, dupa cunostintele mele, poate si mai de mult, din cand in cand venea cate o lege de amnistie care spunea ca tot ce s-a construit te duci la Primarie si legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a intamplat in Romania, adica nu a existat o astfel de lege de amnistie. Insa, exista nenumarate… Ca sa va dau un exemplu, pe autorizatiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administratiile anterioare, un proces din doua il pierdem, in sensul ca instanta spune ca autorizatia este nelegala”, a precizat edilul, citat de Agerpres.
Nicusor Dan a adaugat ca o constructie, chiar daca nu respecta prevederile in vigoare, ajunge sa intre in circuitul civil in cazul in care nu este contestata.
„Deci, gradul de nelegalitate – etaje in plus, marirea POT-ului, a CUT-ului, lipsa de spatii verzi, subsol care nu e sobsol, ci e etaj, mansarda cu doua etaje – gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste cladiri, atat timp cat nu le-a contestat nimeni, au intrat in circuitul civil. Adica Primaria a dat autorizatia nelegala, tot Primaria a facut procesul-verbal de receptie si tot Primaria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate in Cartea funciara si sunt libere sa fie vandute mai departe”, a explicat primarul general.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…