Nigeria vrea sa invadeze Nigerul, presedintele Tinubu cere Senatului aprobare pentru o interventie militara. Junta din Niger anunta o schimbare la varf

externe

Potrivit presei locale, presedintele Nigeriei, Bola Tinubu, a cerut Senatului din tara sa sa aprobe o interventie militara in Nigerul vecin. Conform Constitutiei nigeriene, presedintele tarii poate trimite armata „intr-o misiune de lupta in afara Nigeriei” pentru a proteja „siguranta nationala” daca obtine acceptul Senatului.

Totusi, potrivit EFE, senatorii din statele din nordul Nigeriei se opun unei interventii militare in Niger si au pledat pentru folosirea canalelor diplomatice pentru a-l repune in drepturi pe presedintele Bazoum.

„Ne opunem folosirii fortei militare pana cand vor fi epuizate alte cai, caci consecinta ar fi moartea cetatenilor nevinovati care incearca sa-si desfasoare activitatile de zi cu zi”, a declarat purtatorul de cuvant al Forului Senatorilor din Nord (NSF), Suleiman Kawu Sumaila, intr-un comunicat emis vineri noaptea.

Senatorii nigerieni din NSF au atras totodata atentia ca aceasta interventie militara, careia i s-au opus pana acum tari precum Mali, Burkina Faso, Guineea si Algeria, ar afecta „negativ” statele din nordul Nigeriei, care au granita cu Nigerul.

„Vor exista implicatii serioase pentru tara noastra daca se recurge la forta militara inainte de a se fi epuizat toate caile diplomatice”, au adaugat senatorii din NSF, care au condamnat totusi lovitura de stat din Niger si au multumit ECOWAS pentru eforturile organizatiei de a-l readuce la putere pe presedintele inlaturat, Mohamed Bazoum.

Dupa amenintarile cu „o eventuala interventie militara” a Comunitatii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) impotriva pucistilor din Niger, junta de la Niamey a instalat o noua conducere la nivelul fortelor armate, informeaza sambata dpa, citata de DPA.

Generalul Moussa Salaou Barmou, care a avut un rol decisiv in lovitura de stat din 26 iulie, va deveni sef de personal, a declarat vineri seara, la televiziune, un purtator de cuvant al liderilor juntei militare.

Anterior, Barmou a condus fortele speciale ale tarii. Alte pozitii importante in armata si in cadrul fortelor aeriene au fost ocupate tot de persoane loiale juntei, a adaugat purtatorul de cuvant citat.

Dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Mohamed Bazoum – ales in urma unui proces democratic – de catre ofiteri ai garzii prezidentiale, ECOWAS a cerut duminica trecuta eliberarea acestuia si a amenintat ca, daca Nigerul nu revine la ordinea constitutionala intr-o saptamana, va lua masuri care ar putea include o interventie militara, aminteste dpa.

Potrivit postului de radio francez RFI, liderii militari din statele ECOWAS au elaborat deja un plan de actiune.

O delegatie de mediere din partea ECOWAS a ajuns joi seara la Niamey, dar a parasit dupa numai cateva ore Nigerul, unde nu a reusit sa se intalneasca cu generalul Abdourahamane Tiani, fostul comandant al garzii prezidentiale care l-a rasturnat de la putere pe presedintele Bazoum. Unul din membrii delegatiei ECOWAS a precizat ca emisarii tarilor din regiune nu au reusit sa discute nici cu Bazoum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: