Nigerul a incaput in mainile Rusiei. Angajata a UE: „Avem 6 luni sa evacuam”
Luni, junta din Niger a renuntat la doua acorduri militare cheie pe care natiunea vest-africana le-a semnat cu Uniunea Europeana pentru a ajuta la combaterea violentelor din regiunea africana Sahel. Liderii juntei si un inalt oficial rus din domeniul apararii au anuntat ca demareaza cooperarea militara.
Inainte de lovitura de stat care l-a destituit pe presedintele tarii, Mohamed Bazoum, Nigerul a fost ultimul mare partener de securitate al Occidentului si al Europei in Sahel, regiunea vasta de la sud de desertul Sahara, pe care gruparile extremiste islamice au transformat-o intr-un punct fierbinte al terorismului mondial.
Intr-o nota, ministerul afacerilor externe din Niger a declarat ca guvernul a decis „sa retraga privilegiile si imunitatile acordate” in cadrul Misiunii de parteneriat militar al UE in Niger, lansata in februarie” si, in consecinta, „nu are nicio obligatie legala” legata de acest parteneriat, anunta agentiile de presa.
De asemenea, a respins Misiunea de consolidare a capacitatilor civile a UE stabilita in 2012 pentru a consolida sectorul de securitate interna din Niger, revocand efectiv aprobarea sa pentru aceste misiuni.
O membra intr-una dintre institutiile UE din Niger a declarat ca „avem 6 luni sa evacuam”. „Se inchide misiunea”, a completat aceasta pentru aktual24.ro, ea a dorit sa ramana anonima.
Duminica, o delegatie rusa condusa de ministrul adjunct al apararii din Rusia, Lounous-Bek Evkourov, s-a intalnit cu liderul juntei din Niger, generalul Abdourahmane Tchiani, si cu ministrul de stat pentru aparare nationala, Salifou Mody.
„In centrul discutiilor se afla consolidarea cooperarii dintre cele doua tari in domeniul apararii”, a anuntat Ministerul Apararii din Niger intr-o declaratie, facand aluzie la legaturile politice oficiale cu Moscova, care nu are nicio ambasada sau personal militar in tara.
Rusia a fost activa in unele parti ale Africii prin intermediul grupului sau privat de mercenari Wagner, din Republica Centrafricana, unde fortele de mercenari au ajutat la furnizarea de servicii de securitate pentru guvern, pana in Mali, unde acestea sunt parteneri cu armata in lupta impotriva rebelilor inarmati.
Grupul Wagner a fost una dintre primele surse de ajutor la care liderii militari din Niger au apelat pentru sprijin, in timp ce se confruntau cu o posibila interventie militara din partea blocului regional ECOWAS din Africa de Vest in incercarea de a anula lovitura de stat.