Nigerul pune armata in alerta maxima din cauza temerilor legate de posibile atacuri ale ECOWAS
Noii conducatori militari din Niger au ordonat intrarea in alerta maxima a fortelor armate, invocand o amenintare crescuta, potrivit Al Jazeera.
ECOWAS a incercat sa negocieze cu liderii loviturii de stat din 26 iulie, dar a declarat ca este gata sa trimita trupe pentru a restabili ordinea constitutionala daca eforturile diplomatice esueaza.
Un document intern emis de seful apararii, care a fost distribuit pe scara larga sambata, spune ca ordinul de intrare in alerta va permite fortelor armate sa raspunda in mod adecvat in cazul oricarui atac si „sa evite o surpriza generala”.
„Amenintarile de agresiune asupra teritoriului national sunt resimtite din ce in ce mai mult”, se arata in comunicat.
ECOWAS a minimizat aceasta amenintare si a declarat vineri ca este „hotarata sa faca un pas in spate si pentru a face loc eforturilor diplomatice”, desi o interventie militara a ramas una dintre optiuni.
„Pentru a evita orice dubiu, permiteti-mi sa afirm fara echivoc ca ECOWAS nici nu a declarat razboi poporului din Niger si nici nu exista un plan, asa cum se pretinde, de a invada tara”, a declarat presedintele Comisiei ECOWAS, Omar Alieu Touray.
Decizia blocului de a activa o asa-numita forta de asteptare pentru o posibila interventie a starnit temeri cu privire la o escaladare care ar putea destabiliza si mai mult regiunea Sahel, plina de rebeliuni.
Intre timp, mii de oameni s-au adunat sambata in capitala Niamey in sprijinul liderilor militari aflati in spatele loviturii de stat de luna trecuta.
Stadionul Seyni Kountche, cel mai mare din Niger, cu o capacitate de 30.000 de locuri, era plin pe doua treimi si sunetul vuvuzelelor a rasunat pana seara tarziu.
Steagurile Nigerului, Algeriei si Rusiei au fluturat in tribune, in timp ce acrobati pictati in culorile nationale ale Nigerului au organizat un spectacol in centrul terenului.
Consiliul National pentru Salvarea Patriei (CNSP), care a preluat puterea dupa rasturnarea guvernului presedintelui Mohamed Bazoum pe 26 iulie este condus de generalul Abdourahamane Tchiani, care a facut din fosta putere coloniala Franta noua sa tinta.
Vineri, Ministerul de Externe al Nigerului a anuntat ca ambasadorul francez Sylvain Itte are la dispozitie 48 de ore pentru a pleca, spunand ca a refuzat sa se intalneasca cu noii conducatori si invocand actiuni ale guvernului francez care sunt „contrare intereselor Nigerului”.
Paris a respins cererea, spunand ca „pucistii nu au autoritatea de a face acest lucru”.
Potrivit lui Marie-Roger Bilou, de la Africa International Media Group, lovitura de stat din Niger este diferita de cele recente din Mali si Burkina Faso, care nu au primit prea multe reactii internationale.
„De data aceasta povestea nu este inca scrisa. Sa vedem daca pleaca ambasadorul francez. Cred ca ei [conducatorii militari] nu se vor clinti acum si vor astepta sa vada ce se intampla”, a spus Bilou pentru Al Jazeera.