Nivelurile apelor subterane de pe glob scad „accelerat”
Nivelurile apelor subterane din intreaga lume au aratat o scadere pe scara larga si „accelerata” in ultimii 40 de ani, determinata de practicile de irigare nesustenabile, precum si de schimbarile climatice, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature si citat de Reuters.
Apele subterane sunt o sursa majora de apa dulce pentru ferme, gospodarii si industrii, iar epuizarea ar putea reprezenta amenintari grave economice si de mediu, inclusiv scaderea recoltelor si tasarea distructiva a terenurilor, in special in zonele de coasta, arata studiul.
„Una dintre cele mai probabile forte motrice majore din spatele scaderii rapide si accelerate a apelor subterane este retragerea excesiva a apelor subterane pentru agricultura irigata in zonele cu clima uscata”, a declarat Scott Jasechko de la Universitatea din California, Santa Barbara, unul dintre co-autorii lucrarii.
Dar seceta, determinata de schimbarile climatice, a avut si un impact, fermierii pompand mai multa apa subterana pentru a se asigura irigarea culturilor lor, a spus Jasechko.
Scaderea a fost deosebit de pronuntata in climatele aride cu suprafete cultivate extinse, arata studiul, care a analizat 170.000 de puturi in peste 40 de tari. Nordul Chinei, Iranul si vestul Statelor Unite au fost printre regiunile cele mai afectate.
Mai mult de o treime din cele 1.693 de sisteme acvifere – corpuri de roci poroase sau sedimente care contin apa subterana – monitorizate de studiu au scazut cu cel putin 0,1 m pe an intre 2000 si 2022, 12% inregistrand scaderi anuale de peste 0,5 m. Unele dintre cele mai afectate sisteme acvifere din Spania, Iran, China si Statele Unite au scazut cu peste 2 m pe an in aceasta perioada.
In aproximativ 30% din acviferele studiate, rata de epuizare a crescut din 2000.
Unele straturi acvifere s-au imbunatatit de-a lungul perioadei, partial ca urmare a masurilor locale menite sa limiteze cantitatea de apa care poate fi pompata.
Straturile pot fi, de asemenea, completate cu apa deviata din alta parte. Cu toate acestea, astfel de recuperari au fost „relativ rare” si mai departe este nevoie de mult mai multa munca, a spus Jasechko.