Nivelul celor mai importante trei gaze care capteaza caldura in atmosfera a atins din nou anul trecut niveluri record, au confirmat oamenii de stiinta americani, subliniind provocarea tot mai mare pe care o reprezinta criza climatica, potrivit The Guardian.
Concentratia globala a dioxidului de carbon, cel mai important si mai raspandit dintre gazele cu efect de sera emise de activitatea umana, a crescut la o medie de 419 parti la un milion in atmosfera in 2023, in timp ce metanul, un gaz cu efect de sera puternic, desi de durata mai scurta, a crescut la o medie de 1922 parti pe miliard.
Nivelurile de protoxid de azot, a treia cea mai importanta emisie de incalzire cauzata de activitatea umana, au urcat usor la 336 de parti pe miliard.
Potrivit Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice a SUA (NOAA), cresterile nu se ridica la nivelul recordurilor inregistrate in ultimii ani, dar reprezinta totusi o schimbare majora in compozitia atmosferei, chiar si fata de acum un deceniu.
Datorita arderii combustibililor fosili, a agriculturii animale si a defrisarilor, nivelurile de CO2 la nivel mondial sunt acum cu peste 50% mai mari decat erau inainte de era industrializarii in masa.
Metanul, care provine din surse care includ forajul de petrol si gaze si cresterea animalelor, a crescut si mai dramatic in ultimii ani, a declarat NOAA, iar acum are concentratii atmosferice cu 160% mai mari decat in perioada preindustriala.
NOAA a declarat ca ritmul ascendent al nivelurilor de gaze cu efect de sera se datoreaza utilizarii continue a combustibililor fosili, precum si impactului incendiilor de padure, care arunca in aer fum incarcat cu carbon. Oxidul de azot, intre timp, a crescut din cauza utilizarii pe scara larga a ingrasamintelor cu azot si a intensificarii agriculturii.
Prezenta din ce in ce mai mare a gazelor cu efect de sera determina o crestere a temperaturii globale – anul trecut a fost cea mai mare temperatura masurata vreodata la nivel mondial – si efectele asociate, cum ar fi inundatiile, secetele, valurile de caldura si incendiile de vegetatie.
De asemenea, impinge lumea intr-o stare care nu a mai fost intalnita de dinaintea civilizatiei umane. Nivelurile de dioxid de carbon din prezent sunt acum comparabile cu cele de acum 4 milioane de ani, a declarat Noaa, o epoca in care marile erau cu aproximativ 75 de metri mai inalte decat in prezent, temperatura medie era mult mai ridicata, iar padurile mari ocupau zone din zona arctica, acum inghetata.
Din cauza decalajului dintre nivelurile de CO2 si impactul acestora, precum si a sutelor de ani in care emisiile raman in atmosfera, criza climatica are o durata enorma. Oamenii de stiinta au avertizat ca guvernele trebuie sa reduca rapid emisiile pana la zero si apoi sa inceapa sa elimine carbonul din atmosfera pentru a reduce cresterile viitoare de temperatura.
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…
Washingtonul nu exclude cresterea arsenalului sau nuclear in viitor, insa decizia in acest sens va…
Elon Musk, noul consilier al presedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a intalnit luni cu…
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…