Coronavirusul poate provoca si accidente vasculare cerebrale au descoperit medicii din New York. Publicatia New York Times scrie pe larg despre cazul lui Ravi Sharma, un tanar de 27 de ani, perfect sanatos, care nu avea nicio boala, insa dupa ce s-a infectat cu COVID-19 a facut atac cerebral.
Ravi Sharma lucra ca tehnician medical de urgenta in New York. De o saptamna avea o tuse urata si se autoizolase in dormitor, el intuise ca s-a infectat cu coronavirus. Brusc, nu a mai putut sa isi miste partea dreapta a corpului. Parintii sai au chemat de urgenta ambulanta: „Cred ca are un atac cerebral”.
In urmatoareel ore, medicii de la spitalul din Queens au facut eforturi disperate sa sparga un cheag de sange care bloca o artera catre creierul tanarului. Ei au fost profund derutati, intrucat Sharma este prea tanar pentru un accident vascular cerebral. Facea exercitii in fiecare zi, nu avea diabet, tensiune arteriala crescuta sau alte boli care ar putea provoca atac cerebral la o asemenea varsta.
Neurologii din New York, Detroit, New Jersey si alte parti ale tarii au raportat insa o rafala de astfel de cazuri. Multi sunt acum convinsi ca accidentele vasculare cerebrale inexplicabile reprezinta inca o manifestare insidioasa a COVID-19.
Aceste cazuri dovedesc ca virusul nu ataca doar plamanii, ci si rinichii, creierul, inima si ficatul.
„Observam un numar tot mai mare de tineri care au avut tuse minora, iar apoi brusc au avut brusc atac cereberal”, a declarat doctorul Adam Dmytriw de la Universitatea din Toronto. El este co-autor au unui studiu privind pacientii care au avut atac cerebral dupa ce s-au infectat cu COVID-19. Multi dintre acestia au sub 65 de ani si atacul cerenral a fost primul simptom al prezentei virusului in organismul lor.
Si doctorii de la Mount Sinai din New York au observat un numar neobisnuit de mare al pacientilor tineri care au avut atac cerebral. In ultimele doua saptamani eu au tratat cinci astfel de pacienti, infectati si cu coronavirus.
Revenind la cazul lui Ravi Sharma, temperatura acestuia a crescut la 40 de grade in unele zile, iar plamanii au intrat in incapacitate de functionare. Medicii l-au pus la ventilator. El a stat intubat pentru doua saptamani si nimeni nu a stiut care sunt efectele atacului cerebral, daca va mai putea sa mearga sau sa vorbeasca dupa ce se va trezi.
Pe 15 aprilie, Sharma a inceput sa isi miste partea stanga a corpului, cea care nu fusese afectata de atac. Febra a inceput sa scada, apoi pe 18 aprilie, tanarul a inceput sa respire singur. Dupa doua zile, s-a trezit, insa nu putea sa vorbeasca si nu stia ce s-a intamplat cu el. Progresele au inceput sa apara apoi pas cu pas. Dupa cateva saptamani a reusit sa treaca de la cadrul care il ajuta sa mearga la baston, reusind sa urce singur scarile.
O recuperare totala de pe urma unui atac cerebral poate dura de la cateva luni pana la cativa ani.
Multi oameni se indoiesc inca de efectele coronavirusului, in special cei tineri care cred ca sunt imuni. „Boala este ca si cum te-ar lovi un autobuz”, a declarat Sharma pentu NY Times.
„Am 27 de ani si daca mi s-a intamplat mie, atunci i s-ar putea intampla oricui. Boala este reala si este inspaimantatoare. As dori ca oamenii sa aiba grija”, a mai spus tanarul.
Ravi Sharma, in spital
Ravi Sharma, inainte de atacul cerebral
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…