Parlamentarii PSD au huiduit si au vociferat, miercuri, in Camera Deputatilor in momentul in care ministrul Justitiei, Stelian Ion, a luat cuvantul inainte de votul la proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale.
„Este o rusine in privinta justitiei romane, privind retroactiv si vazand bilantul acestei sectii. Dincolo de cateva anchete targetate pe magistratii curajosi care au indraznit sa se ia de piept cu coruptia, nu avem niciun fel de rezultate. 6.000 de dosare sunt nesolutionate, sunt blocate. Este foarte important sa privim adevarul in fata.
Una dintre mizele principale ale infiintarii acestei sectii a fost ca printr-un sistem ingenios, dar parsiv, sa poate fi trase catre Sectia Speciala dosare de coruptie. Au existat asemenea exemple.
Oricare ar fi solutia legislativa, sa nu se atinga nimeni de competenta DNA, ar insemna sa nu avem incredere intr-o institutie importanta a statului.
Guvernul sustine varianta in forma originala, trimisa catre Parlament, este la latitudinea dvs. cum veti vota”, a declarat Stelian Ion in timp ce parlamentarii PSD vociferau.
Joia trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil proiectului privind desfiintarea SIIJ, adoptand si un amendament al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu avizul CSM.
Luni, presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca liberalii sustin proiectul in forma convenita in coalitia guvernamentala, iar formula adoptata in Comisia juridica este conform Constitutiei.
„Din punctul meu de vedere, forma adoptata in Comisia juridica este o forma dezbatuta si convenita la nivelul conducerii coalitiei si grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiintarea Sectiei speciale. De altfel, astazi am si luat decizia in Biroul Executiv sa mandatam grupurile parlamentare ale PNL sa voteze legea de desfiintare a Sectiei speciale”, a declarat Orban.
Si USR PLUS va sustine aceasta varianta, vicepremierul Dan Barna, copresedinte al aliantei, afirmand, luni, ca modificarea adusa in Comisia juridica a Camerei Deputatilor proiectului reprezinta „un compromis mai mic” decat necesitatea majora de desfiintare a SIIJ.
Pe de alta parte, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca social-democratii vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, considerand ca amendamentul adoptat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor este neconstitutional.
„Ne mentinem punctul de vedere – vom ataca la Curtea Constitutionala acest proiect cu sau fara acel amendament, pe care eu il consider neconstitutional”, a explicat Ciolacu.
Prim-ministrul Florin Citu a declarat ca isi doreste in continuare ca proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie sa fie adoptat de catre Parlament intr-o forma apropiata celei aprobate de Guvern si ca se va incerca o modificare in acest sens, in timpul dezbaterilor din Senat.
Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect. Senatul este Camera decizionala.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…