Noi informatii despre fugarul Sebastian Ghita – cand spun rudele ca l-au vazut ultima oara
Socrul lui Sebastian Ghita le-a declarat reprezentantilor autoritatilor care l-au cautat acasa pe fostul deputat disparut la sfarsitul anului trecut ca ultima data l-a vazut pe acesta in 15 decembrie 2016, potrivit informatiilor prezentate in incheierea de sedinta a Curtii de Apel Ploiesti, care a mentinut mandatul de arestare preventiva emis pe numele fostului parlamentar de catre Tribunalul Prahova. Din acelasi document reiese ca un martor a declarat la DNA ca Ghita ar fi stiut inclusiv numele celor care l-au denuntat in ce de-al cincilea dosar de coruptie in care este cercetat.
Potrivit incheierii de sedinta a Curtii de Apel Ploiesti, care a admis definitiv propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita in cel de-al cincilea dosar in care acesta este cercetat pentru coruptie, socrul lui Ghita, care a fost gasit acasa la acesta cand autoritatile l-au cautat pe fostul parlamentar, a declarat ca nu l-a mai vazut pe Ghita din 15 decembrie anul trecut, potrivit News.ro.
”La adresa, socrul inculpatului a declarat ca nu l-a mai intalnit pe inculpat din 15 decembrie 2016”, se arata in incheierea de sedinta.
Din acelasi document reiese ca procurorii au date conform carora Ghita stia inca de anul trecut despre dosarul deschis anul acesta pe numele sau, fostul deputat cunoscand, potrivit unui martor, inclusiv numele celor care l-au denuntat in acest dosar.
”In legatura cu sustragerea inculpatului de la urmarirea penala, Parchetul sustine ca acesta ar fi avut cunostinta despre existenta unor cercetari penale efectuate fata de el de catre organele de urmarire penala din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti, aspect ce rezulta din declaratia martorului amenintat …, declaratie in care a mentionat ca «in prezenta mai multor persoane de incredere a afirmat ca a luat cunostinta despre faptul ca la DNA – Serviciul teritorial Ploiesti exista in lucru un dosar urmare a unor denunturi formulate de … si de …»”, se mentioneaza in documentul citat.
Conform sursei citate, DNA a inceput sa cerceteze in anul 2016 infractiunile din cel de-al cincilea dosar deschis pe numele lui Ghita si al unora dintre apropiatii acestuia, in contextul in care faptele, unele vechi de opt ani, sunt ”greu de investigat si probat” si nu din cauza lipsei de activitate a procurorilor.
”Faptul ca doua dintre infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala fata de inculpat au fost savarsite in anul 2008 este lipsit de relevanta, deoarece alte cinci infractiuni au fost savarsite sau epuizate in cursul anului 2014 si, oricum, faptele din anul 2008 nu au inceput sa fie urmarite in anul 2016 ca urmare a unei pasivitati imputabile Ministerului Public, ci ca urmare a faptului ca reprezinta infractiuni greu de investigat si de probat”, se mai arata in incheierea de sedinta a Curtii de Apel Ploiesti.
In 3 aprilie, Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv contestatia depusa de avocatii lui Sebastian Ghita la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostului deputat, in al cincilea dosar de coruptie in care acesta este urmarit penal de catre procurorii DNA. In plus, judecatorii CA Ploiesti au admis contestatia DNA si au dispus arestarea si pentru infractiunea de constituire de grup infractional organizat, in conditiile in care instanta de fond considerase ca nu exista suficiente probe pentru aceasta infractiune si a emis mandatul doar pentru trafic de influenta si spalare de bani.
In cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghita procurorii suspecteaza ca fostul deputat, care pana in anul 2012, cand a fost ales in Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. a pretins si primit de la reprezentantii celor doua societati sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor institutii si autoritati publice sa le atribuie contracte de prestare deservicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de catre Ghita. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, incheiate intre anii 2007 si 2015 de catre mai multe societati comerciale cu profil de activitate in domeniul IT si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.
Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale, cel in care mai sunt acuzati fosti sefi din Politie si Parchet din Prahova si un altul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.
De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal si in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.
In 10 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol. Ghita a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalat termenii controlului judiciar.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook