Noi sanctiuni la adresa Rusiei. UE vrea sa confiste activele rusesti inghetate ca pedeapsa pentru moartea lui Navalnii
Germania va propune o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei din cauza mortii lui Alexei Navalnii. Ministrii UE s-au intalnit luni cu vaduva acestuia, Iulia Navalnaia, la Bruxelles.
„Am vazut brutalitatea cu care presedintele rus isi reprima proprii cetateni care ies in strada pentru a demonstra pentru libertate sau scriu despre aceasta in ziare”, a declarat luni ministrul german de externe, Annalena Baerbock. „Vom propune noi sanctiuni ca urmare a mortii lui Alexei Navalnii”, a mai spus ministrul, citata de The Guardian.
Sanctiunile ar putea include confiscarea activelor rusesti inghetate, o masura care s-ar adauga la o taxa pe care Belgia o percepe din dobanzile la rezervele de numerar imobilizate.
Moartea liderului opozitiei ruse intr-o colonie penala a aruncat o umbra lunga asupra reuniunii de la Bruxelles, seful diplomatiei europene, Josep Borrell, propunand ca regimul global de sanctiuni al UE in domeniul drepturilor omului sa fie redenumit.
„Propun statelor membre ale UE sa redenumim regimul nostru global de sanctiuni privind drepturile omului in ‘Navalni;. Pentru a-i onora memoria, pentru ca numele sau sa fie scris pe activitatea UE in apararea drepturilor omului in intreaga lume”, a declarat Borrell.
Mesajul sau a venit in timp ce Navalnaia a lansat un videoclip emotionant in care spune ca va continua munca raposatului ei sot si va lupta pentru Rusia.
Socul provocat de moartea lui Navalnii a impregnat summitul de luni cu un nou sentiment de nervozitate, aproape de panica, in legatura cu razboiul din Ucraina, vecinii Rusiei denuntand lentoarea Europei in ceea ce priveste sprijinul militar pentru Ucraina.
Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a lansat un atac dur la adresa celorlalti lideri europeni, implorandu-i sa trateze situatia cu o vigoare reinnoita.
„Am petrecut doi ani discutand, incercand sa ne dam seama cum putem ajuta Ucraina putin cate putin”, a spus el. „Dar, din pacate, din moment ce nu am formulat un obiectiv strategic pentru ceea ce incercam sa realizam, nu putem sa declaram ca suntem implicati pentru victorie.”
In timp ce liderii UE se certau pe tema banilor, a adaugat Landsbergis, Rusia a acumulat o putere de foc cu un avantaj de 6:1 fata de Ucraina. El a indemnat UE sa nu mai tergiverseze in privinta fondurilor militare. Germania, a spus el, a facut munca grea, cu o contributie de 17 miliarde de euro pana in prezent, in timp ce Europa inca mai dezbate un fond de 5 miliarde de euro pe an.
„Europa ar trebui sa fie capabila sau ar putea fi capabila sa formeze un fond de 5 miliarde de euro, cand stiti, numai Germania se gandeste sa trimita 7 miliarde de euro. Asadar, pentru cele 27 de tari din Europa, 5 miliarde de euro ar trebui sa reprezinte o zi de munca, o ora de munca”, a declarat Landsbergis.
El nu a fost singurul politician baltic care a avut mesaje puternice. Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, a declarat la sosirea sa: „[Vladimir] Putin este un ucigas. El a ucis o persoana care a luptat pentru libertate pentru democratie si tocmai de aceea trebuie sa continuam.
„Trebuie sa acordam sprijin Ucrainei pe cale militara si pe cale politica. Trebuie sa dam Ucrainei acest 1 milion de munitii pe care UE l-a promis de fapt acum un an pentru luna martie a acestui an”, a subliniat estonianul.
Liderii UE au recunoscut ca UE nu a reusit sa indeplineasca acest obiectiv privind munitia, recunoscand recent ca a produs doar 500.000 de obuze si ca obiectivul nu va fi atins pana la sfarsitul anului.
Ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, i-a indemnat pe liderii UE sa ia in considerare dezvoltarea unei armate europene, un lucru evocat pentru prima data de presedintele francez, Emmanuel Macron, in 2018.
„Daca Rusia reuseste sa se extinda, este o dictatura care se va extinde si se va apropia un pic mai mult de Uniunea Europeana. Este esential ca si aici sa fim uniti, sa dezvoltam impreuna o capacitate de aparare, sa dezvoltam si o armata, nu doar pentru a ne apara teritoriul, ci si valorile”, a declarat Lahbib.
Borrell a declarat reporterilor ca UE isi va dubla eforturile pentru a bloca fondurile destinate masinariei militare a Kremlinului. Ministrii de externe iau in considerare cea de-a 13-a runda de sanctiuni, cea mai mare lista de la prima runda, dupa izbucnirea razboiului de acum doi ani.
El a declarat ca statele membre vor propune sanctiuni „cu siguranta impotriva celor responsabili”, precizand in acelasi timp ca, in opinia sa, responsabilitatea directa ii revine lui Putin.
„Putem cobori pana la structura institutionala a sistemului penitenciar din Rusia”, a spus Borrell, indicand pe cine va adauga UE la lista de persoane supuse inghetarii activelor si interdictiilor de calatorie. „Dar nu uitati cine este cu adevarat responsabil pentru moartea lui Navalnii”, a concluzionat Borrell.