Numeroase reactii de revolta pe retelele de socializare si pe forumurile online fata de planurile Guvernului Ciolacu de a creste taxele si impozitele. Numerosi romani au inceput sa ia in calcul sa isi mute firmele in Estonia.
Alexandru Eduard Piciorus (CEO al Smis) a explicat concret, intr-o postare virala, cum avalansa de taxe si impozite ii ingroapa pur si simplu pe antreprenori.
„Pai…
• 19% TVA
• 45% taxe si impozite pe salariile angajatiilor
• 16% impozit pe profit
• 10% impozit pe dividende
Pai FMM de stat jegos si nenorocit…
Uite un exercitiu ”empiric” simplu:
Firma incaseaza 100.000 euro din vanzari
16.000 E – se duc la stat TVA
Firma are cheltuieli cu salariile, undeva la 40.000 E – din astia, vreo 17.000 E se duc la stat.
Daca luam in calcul ca salariatii, care primesc net 23.000 E cumpara bunuri si servicii cu TVA, platesc diverse dari catre stat, se mai duc inca vreo 4.000 E la stat.
Firma are cheltuieli administrative (chirie, etc) de 5.000 E si alte cheltuieli, de 10.000 E (in cazul cel mai fericit)
Deci pana acum, din cei 100.000 E scadem 16.000 E TVA, 40.000 E salarii si 15.000 E ch. Adm
= 29.000 E PROFIT
La banii astia (profit) platesti impozit 16%… tot la stat – adica cca 4.700 euro
Iar tu antreprenorule, daca vrei sa retragi dividende, ei bine, ai de plata 10% din restul de 24.300 E – adica se mai duc 2.430 E. (+ 2 salarii – la sanatate – sper ca aia mintala)
Practic tu antreprenor, inchei anul cu maxim 20,000 E in buzunar
Stii cu cat incheie statul anul, pe carca ta? Cu minim 45,000 E
Ce primim la schimb? Super autostrazi, super spitale si super scoli… FMM de jeguri”, a scris Piciorus pe Facebook.
„Nu sunt un expert in fiscalitate, iar postarea este, asa cum am scris, un exemplu empiric, simplist. Probabil ca, daca realizam un studiu de caz real, rezultatul ar fi fost acelasi sau mai rau. Multumesc pentru toate mesajele si distribuirile”, a subliniat Alexandru Eduard Piciorus.
Intr-o alta postare pe Facebook, un utilizator arata clar cum ” statul imi ia peste jumatate din profit”.
„Despre cum statul imi ia peste jumatate din profit! Sa mai aud pe cineva cum spune ca taxele sunt mici in Romania
Buna tuturor. Sunt proprietarul unei firme de import autoturisme. Calculul urmator este un exemplu concret despre cum eu ca administrator ajung sa raman cu maxim 30% din profit (30% din 10%). Sunt platitor de tva la marja, adica din diferenta de vanzare si achizitie a unei masini. Tva respectiv nu se poate recupera.
Exemplu: o masina achizitionata cu 10.000E si apoi vanduta cu 11.000.E Hai sa vedem cu cat mai raman. Pai 19% tva=190E, apoi 16% impozit pe profit, respectiv 130E, pe urma 8% taxa pe dividende (ireal, dupa ce am platit impozit 16% si tva 19%, statul a mai inventat o taxa). In total raman cu putin peste 600E! si acum surpriza: as spune ca acesti bani au fost deja taxati (de 3 ori chiar!), dar nu, nu se opreste aici lacomia statului.
Odata transferati in contul de persoana fizica incep sa platesc contributii la sanatate si alte taxe, ca si cum respectivii bani mi-ar fi venituri din nou! Cu cat mai raman? 400? Nici nu vreau sa stiu. Apoi din respectivii bani orice achizitionez cuprinde 19% tva, accize de pana la 50% si alte taxe. Deci eu ca antreprenor lucrez pentru stat, el fiind actionar majoritar in propria mea firma! Pana cand sa mai suportam si acceptam astfel de fapte?”, a relatat omul de afaceri.
Pe forumul Reddit Romania, care are peste 580.000 de utilizatori, au di aparut sfaturi de cum se pot muta firmele in Estonia.
„Pentru ca stiu ca deja cautati informatia, si anume cum sa fugi de porcariile lui Ciolacu si sa iti deschizi online PFA-ul in Estonia – iti ia numai 3 ore, poti administra afacerea de la distanta, impozitul e 20% dupa ce scazi cheltuielile cu functionarea, profitul reinvestit nu se impoziteaza daca esti firma.
e-Residency inseamna un fel de “cetatenie economica”, care iti ofera dreptul sa creezi o companie in Estonia si sa o gestionezi de la distanta.
Aici e site-ul proiectului https://e-resident.gov.ee/ depui o cerere online si indici la ce ambasada doresti sa ridici cardul e-Residency. Termen de valabilitate – 5 ani;
Pasul urmator e crearea companiei. Ai nevoie de o adresa fizica si o persoana de contact in Estonia. La costuri rezonabile, iti alegi un provider din aceasta lista https://e-resident.gov.ee/se…/virtual-office-contact-person/ Aceste servicii iti pregatesc setul de acte pentru crearea companiei (Articles of association, verifica disponibilitatea denumirii companiei), tie iti ramane sa semnezi actele cu cardul tau e-Residency si sa astepti decizia Tribunalului de inregistrare a companiei;
Ulterior, iti deschizi contul bancar. Imediat ce vei avea compania inregistrata, vei primi pe email o multime de propuneri de la diferite banci de a deschide contul bancar la ei si de a avea comisioane zero in primul an de activitate. Daca alegi o banca fizica gen www.swedbank.ee va trebui sa mergi in Estonia sa deschizi contul bancar. Daca doresti sa fie full-online, consulta aceasta lista de servicii fintech https://e-resident.gov.ee/service_category/banking-fintech/
Avem si conventie semnata pentru dubla impunere, asa ca e ok. https://static.anaf.ro/…/Asistent…/Conventii/Estonia.htm
intrati in acest grup pe Facebook, unde cei care au deja e-Residency fac schimb de experienta https://www.facebook.com/groups/eResidents”.
„Cand vom protesta? Guvernarea specialistilor taie si taxeaza tot, mai putin propriile lor privilegii”, se arata intr-o alta postare pe Reddit Romania.
„Aceasta guvernare, PSD – PSD filiala mica aka PNL, baga din nou mana in buzunarele romanilor care muncesc sau incearca sa fie mici antreprenori. Dupa ce mister Ciolacu a declarat ca ‘nu vom mari taxele romanilor’, hopa, ghiciti ce s-a vor sa faca, sa mareasca IAR taxele. Acum simtim direct consecintele acestei guvernari in buzunarele noastre, pentru ca la raft nu era suficient!!
Am devenit atat de amortiti ca societate, incat nu mai reactionam la nimic?
– Protestezi, mergi la bulau – asta e, eu nu prea protestez, nu-mi pasa, pare rau de cei care o fac, maxim plec si eu in alta tara.
– Azilele groazei: eh, ne-au murit bunicii, nu ne mai intereseaza;
– O femeie este data afara din spital si naste pe trotuar: asta e, nu-s femeie sau nu vreau copii;
– Pensii speciale la toti specialii: guvernul: „pe cuvant de cercetas ca noi vrem sa le taiem, dar judecatorii aia rai, pusi tot de noi de la CCR, nu vor, asa ca ce mai vreti de la noi”;
Dupa toate protestele AUR din pandemie, a devenit o stigma ca oamenii sa protesteze? Nu mai avem lideri de opinie pe care sa ii urmam? Suntem asa de convinsi sa plecam d***u de aici, incat ne vedem de ale noastre?
Dar cel mai important: Cand se umple paharul si luam atitudine cu totii, nu doar 2-3 ONG-uri?”, a scris utilizatorul Reddit.
Fostul presedinte Donald Trump a declarat cu o zi inainte de data oficiala a alegerilor,…
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…