Noi „victorii marete” pentru regimul Viktor Orban: economia Ungariei a intrat in recesiune in al treilea trimestru din 2024
Economia Ungariei s-a contractat cu 0,7% in al treilea trimestru al anului 2024 fata de precedentele trei luni, fiind afectata de slabiciunea din agricultura, industrie si constructii, si intrand intr-o recesiune tehnica.
Aflat la putere din 2010, prim-ministrul Viktor Orban se straduieste sa revigoreze economia Ungariei dupa recesiunea de anul trecut, ca urmare a cresterii inflatiei la peste 25 % in primul trimestru din 2023, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.
Legaturile comerciale stranse cu Germania, cea mai mare economie a UE, si sectorul sau auto, candva puternic, slabesc, de asemenea, economiile Ungariei, Republicii Cehe si Slovaciei, unde producatorii germani de automobile au construit capacitati de productie importante.
Oficiul central de statistica al Ungariei (HCSO) a declarat ca agricultura, industria si constructiile au redus cu aproximativ 2 puncte procentuale performanta economica in trimestrul al treilea, impingand rata anuala de crestere in teritoriu negativ, mai rau decat se astepta. Intr-o declaratie, acesta a afirmat ca serviciile de piata si non-piata au limitat amploarea declinului.
Economistii intervievati de Bloomberg se asteptau la o crestere anuala de 1,3 % in al treilea trimestru, iar valoarea preliminara de -0,8 % in ritm anual a depasit cu mult chiar si cea mai pesimista previziune de expansiune de 0,9 %.
Ministrul ungar al economiei, Marton Nagy, a declarat la inceputul acestei luni ca cresterea din trimestrul al treilea va fi „foarte aproape de zero”, punand slabiciunea continua a economiei ungare pe seama expunerii sale mari la cererea germana.
Economia Ungariei a crescut cu doar 0,6% in primele trei trimestre ale acestui an, subliniind provocarile pentru Orban, care incearca sa relanseze economia inainte de alegerile nationale din 2026. Banca Nationala a Ungariei, care si-a redus luna trecuta previziunile de crestere economica pentru 2024 si 2025, a mentinut saptamana trecuta rata de baza la cel mai ridicat nivel din UE, de 6,5%, in conditiile in care scaderea forintului a generat temeri legate de o revenire a inflatiei.