Noile rachete balistice intercontinentale ale SUA. Mai scumpe dar si mult mai eficiente: „O arma complet noua, de sus pana jos”

externe

racheta sentinel

Planurile Fortelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii de modernizare a programului de rachete balistice intercontinentale (ICBM) se confrunta cu obstacole neasteptate, relateaza Interesting Engineering.

Programul a inregistrat o crestere spectaculoasa a costurilor. In timp ce costurile per unitate erau estimate la 118 milioane de dolari in 2020, acestea au crescut acum la aproximativ 162 de milioane de dolari. Potrivit Defense News, o serie de modificari de proiectare, inclusiv modernizari ale silozului rachetei nucleare si ale cablurilor sale de legatura, au alimentat in mare parte aceasta crestere.

Initial, Fortele Aeriene intentionau sa reutilizeze aproape toate cablurile de cupru existente, care se intindeau pe o lungime de peste 12.000 de km si care conectau silozurile ICBM Minuteman III, pentru ICBM-ul terestru LGM-35A Sentinel, aflat in prezent in curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, vorbind cu reporterii, un oficial al Northrop Grumman a dezvaluit ca Fortele Aeriene au decis ulterior sa modernizeze cablajul cu o retea de fibra optica mai performanta. Aceasta schimbare a marit semnificativ cheltuielile proiectului.

In plus, proiectele initiale pentru instalatiile de lansare s-au dovedit a fi dificil de pus in practica. Revizuirile care au urmat ulterior au dus la cresterea si mai mare a costurilor.

Fortele Aeriene au reactionat la depasirea costurilor, anuntand o incalcare a amendamentului Nunn-McCurdy.

Amendamentul Nunn-McCurdy, introdus ca parte a Legii de autorizare a apararii, impune Departamentului Apararii (DoD) sa raporteze Congresului orice depasire semnificativa a costurilor in cadrul programelor de achizitii de armament.

O incalcare a amendamentului Nunn-McCurdy necesita o analiza din partea secretarului apararii, pe langa notificarea Congresului.

Desi factorii exacti care au contribuit la cresterea costurilor sunt inca in curs de investigare, este evident ca segmentul de comanda si lansare al programului Sentinel a fost afectat in mod deosebit.

Pe langa aceste probleme financiare, programul Sentinel se confrunta cu intarzieri suplimentare. Capacitatea operationala initiala, programata pentru 2029, se asteapta acum sa fie amanata cu doi ani. Intr-un e-mail trimis catre Defense News, Fortele Aeriene au negat ca aceasta intarziere a fost un factor care a dus la incalcarea Nunn-McCurdy.

In schimb, agentia a atribuit intarzierea primului zbor al noii rachete Sentinel unor termene de livrare mai lungi pentru componentele din computerul sau de ghidare.

Programul Sentinel este unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Fortelor Aeriene ale Statelor Unite. Destinat sa inlocuiasca rachetele balistice intercontinentale Minuteman III invechite, Sentinel este o reproiectare cuprinzatoare si nu doar o modernizare. „Nu este un Minuteman IV”, a declarat oficialul pentru Defense News, „ci o arma complet noua, de sus pana jos”, a mai spus acesta.

In comparatie cu rachetele Minuteman pe care le inlocuieste, Sentinel incorporeaza tehnologie avansata si componente modulare care o fac mai fiabila. Cu toate acestea, reconditionarea instalatiilor de lansare s-a dovedit a fi o provocare.

In plus, incertitudinile legate de starea silozurilor Minuteman existente reprezinta riscuri suplimentare pentru program. Fortele aeriene si Northrop Grumman evalueaza in prezent posibilitatea de a reconditiona aceste silozuri.

In ciuda obstacolelor formidabile si a costurilor tot mai mari, oficialii afirma ca Sentinel va fi finantat. Generalul-locotenent Richard Moore, adjunctul sefului de stat major pentru planuri si programe al Fortelor Aeriene ale SUA, a subliniat ca prelungirea programului Minuteman III nu este o „optiune viabila”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: