Noile sanctiuni asupra diamantelor rusesti schimba comertul global cu pietre pretioase

externe

diamant

Dupa aproape doi ani de conflict, piata globala a diamantelor este pe cale sa resimta din plin consecintele razboiului din Ucraina, relateaza CNN.

La inceputul acestei luni, Uniunea Europeana a adaugat cel mai mare producator de diamante din lume, compania rusa Alrosa, pe lista de sanctiuni, alaturi de directorul sau general, Pavel Alekseevici Marinicev. Noul an a marcat inceputul unei serii tot mai intense de restrictii la exportul de pietre rusesti coordonate cu G7, care include SUA, Marea Britanie, Canada si Japonia, precum si cu membrii UE Franta, Germania si Italia.

Desi unele tari isi impusesera deja propriile sanctiuni, conceperea unui sistem cuprinzator pentru a supraveghea eficient piata s-a dovedit a fi o provocare. Comerciantii de diamante din Anvers, orasul-port belgian care serveste drept un important centru comercial pentru pietrele pretioase, au facut presiuni pentru a incetini restrictiile asupra acestei afaceri profitabile. Dar acum, dupa ce s-a convenit asupra unui sistem de sanctiuni, acesta ar trebui sa impuna noi cerinte de transparenta si trasabilitate intr-un sector care, in mod traditional, a functionat cu putine dintre aceste reguli.

„Aceste sanctiuni sunt in lucru de doi ani si a durat atat de mult pentru ca este dificil sa se ajunga la un cadru la care toata lumea din industrie sa poata adera in mod eficient”, a declarat analistul industriei diamantelor Paul Zimnisky.

Desi SUA si Marea Britanie au interzis importurile directe de diamante brute din Rusia la scurt timp dupa inceperea razboiului, pietrele taiate si slefuite in alte parti ale lumii au ramas in joc – pana acum.

Insa, de la inceputul lunii ianuarie, tarile UE si G7 au interzis achizitionarea directa de diamante neindustriale din Rusia. Aceasta masura va fi urmata, incepand cu luna martie, de alte restrictii privind importul de diamante rusesti prelucrate in tari terte. Iar din septembrie, diamantele vandute in cadrul puternicului grup de tari vor trebui sa adere la un sistem de certificare pentru a verifica provenienta lor. In Europa, vor fi incluse si bijuteriile si ceasurile care contin diamante.

Cu alte cuvinte, chiar daca pietrele sunt trimise in cealalta parte a lumii pentru a fi taiate si lustruite, daca provin din Rusia, acestea vor fi interzise pe pietele din Europa si din G7. Iar industria va trebui sa se gandeasca cum sa dovedeasca acest lucru.

Cum vor functiona sanctiunile?

Nimeni nu pare sa stie cu adevarat inca. Lanturile de aprovizionare cu diamante sunt lungi si complicate, pietrele trecand de obicei prin zeci de maini in mai multe tari inainte de a ajunge pe piata.

Este foarte dificil sa se stie de unde provin pietrele si sa se navigheze prin aceasta retea de intermediari greu de controlat. Acest lucru este valabil in special pentru diamantele mai mici.

Pana in prezent, UE si G7 au prezentat doar o schita generala a planurilor lor privind un sistem de urmarire si verificare a originii pietrelor, un sistem pilot urmand sa fie operational la inceputul lunii martie. Grupurile din industrie, printre care se numara Consiliul Mondial al Diamantului, Centrul Mondial al Diamantului din Anvers, Consiliul de Export al Gemelor si Bijuteriilor din India si Institutul Gemologic din America (GIA), au colaborat pentru a dezvolta o solutie eficienta.

„Este un pic de lucru”, a declarat Morgane Winterholer, director general al producatorului de diamante Dimexon. „In momentul de fata trebuie sa fie elaborata foaia de parcurs”, a mai spus el.

Tehnologia ar putea ajuta. GIA este capabila sa trianguleze datele colectate de la o piatra bruta si sa le potriveasca cu diamantele finite, dar se bazeaza inca pe documentatia privind provenienta pietrei pentru inceput. De Beers a dezvoltat un sistem de trasabilitate bazat pe blockchain, cunoscut sub numele de Tracr, in timp ce alte companii isi dezvolta propriile metode.

Dar niciuna dintre aceste solutii nu functioneaza la scara larga si, in prezent, nu exista nicio metoda stiintifica pentru a urmari un diamant pana la mina.

Aceste schimbari au si ramificatii pe piata. Rusia reprezinta aproximativ o treime din oferta mondiala de diamante. Tarile care vor adera la noul sistem de sanctiuni reprezinta aproape trei sferturi din cererea globala de bijuterii, potrivit lui Zimnisky.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: