Nora Dinca, gazata pe 10 August: „Veti plati, oricate invarteli mizerabile veti mai face. Veti plati si de-ati da foc tuturor probelor”
Jurnalista Nora Dinca, gazata de Jandarmerie in timpul protestului din 10 august 2018, isi manifesta revolta fata de intentiile DIICOT de a prelua dosarul violentelor jandarmilor de la Parchetul Militar cu scopul de a-l contopi cu cel deschis pentru „lovitura de stat”.
„Incercarea de a acuza participantii la protestul din 10 august 2018, de tentativa de lovitura de stat, nu face decat sa intareasca faptul ca nicio alta situatie nu ar putea justifica barbaria pe care ati comis-o atunci.
Atat de grav este ce ati facut si sunteti perfect constienti de asta.
Veti plati, oricate invarteli mizerabile veti mai face.
Veti plati si de-ati da foc tuturor probelor.
Pentru ca exista o Justitie pe care nu aveti cum s-o calariti, s-o infestati, s-o cumparati, s-o intimidati. Nu, nu aia de la Judecata de-apoi. Justitia Sfantului Echilbru.
Sentinte nerostite, despre care nu scrie la ziar, ispasite in intimitate, constient, sau nu.
Tot raul si tot binele facut se intoarce inmiit.
Asa ca pregatiti-va sa platiti, aici, in viata aceasta, fiecare lacrima care a curs din cauza voastra, din ochi nevinovati. Pana la ultima. Va veti dori sa fi facut puscarie”, a scris Nora Dinca pe Facebook.
Procurorii DIICOT au solicitat, de la sectia parchetelor militare, dosarul privind violentele de la protestul din 10 august 2018, pentru a analiza daca exista posibilitatea reunirii acestei cauze cu cea de la DIICOT in care este cercetata o presupusa lovitura de stat, a confirmat Felix Banila.
Procurorul-sef al DIICOT, Felix Banila, a confirmat, pentru Mediafax, ca procurorul de caz a cerut de la sectia parchetelor militare a Parchetului General dosarul privind violentele din 10 august 2018. Dosarul a fost cerut pentru o scurta perioada de timp, pentru a se analiza daca exista posibilitatea ca aceasta cauza sa fie reunita cu dosarul de la DIICOT ce vizeaza cercetari privind o presupusa lovitura de stat.
La Sectia parchetelor militare a fost deschis un dosar dupa violentele din 10 august 2018. La protestul din Piata Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violente ce s-au soldat cu zeci de raniti (protestatari si jandarmi). In acest dosar au fost pusi sub acuzare Catalin Sindile si Sebastian Cucos, actualul si fostul sef al Jandarmeriei Romane, conducerea Jandarmeriei Bucuresti (Laurentiu Cazan), dar si Mihai Dan Chirica, secretar de stat in MAI. Faptele sunt complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.
De asemenea, si la DIICOT a fost deschis un dosar in urma protestului. Concret, Jandarmeria Romana a depus plangere la DIICOT in cazul mitingului din 10 august 2018, sesizarea vizand infractiuni impotriva ordinii constitutionale.
Actiunile impotriva ordinii constitutionale sunt cuprinse in articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.