Primarul ales al Bucurestiului, Nicusor Dan, a anuntat miercuri ca va elimina sporurile nelegale din primarie. Acordarea unui spor de pericol pentru un sofer din Primaria Capitalei este un lucru nerezonabil, a spus Nicusor Dan.
”Tot ce pot sa fac si promit ca fac este sa verific ca aceste sporuri sunt acordate cu respectul legii si daca cumva ele nu sunt acordate cu respectul legii, nu o sa mai fie acordate”, a declarat Dan pentru RFI.
”Sporul de pericol pentru un sofer mi se pare nerezonabil. Inca nu am datele cu privire la amplasarea vreunei antene in interiorul Primariei, dar chiar daca ar exista o antena in interiorul Primariei si ar exista niste norme care sa impuna acordarea unor sporuri pentru oamenii care stau in institutie, acest spor nu se aplica soferului care circula prin oras, care traieste in oras, cum traim fiecare dintre noi”, a mai spus primarul ales al Capitalei.
Cu doua saptamani inainte de alegeri, Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB) a publicat lista cu salariile de baza si sporurile pentru conditii vatamatoare pe care le primesc din bani publici cei din primarie. Toti angajatii primesc sporuri pentru conditii vatamatoare de la stenodactilografi la soferi si ingrijitori.
Conform datelor publicate de Adevarul, un muncitor necalificat era incadrat la un salariu de baza de 3.725 de lei si primea un spor de conditii vatamatoare de 476 de lei. Un muncitor calificat primea un salariu de baza 3.988 si un spor de conditii vatamatoare de 510 lei.
Un sofer era incadrat la un salariu de 4.093 de lei si are un spor de conditii vatamatoare de 523 de lei, desi meseria lui presupune sa ii transporte pe oficialii PMB acolo unde au treaba. In organigrama PMB apar si posturi care ar trebuisa fie demult disparute. Este vorba despre dactilografii si operatorii care se ocupa cu prelucrarea textelor. Un stenodactilograf, secretar-dactilograf sau dactilograf la PMB este platit cu un salariu de baza cuprins intre 3.000 si 4.300 de lei, dar si spor de conditii vatamatoare intre 400 si 500 de lei. Un ingrijitor avea un salariu de 4.093 de lei, iar unul debutant 3.069 de lei. Ambii primeau sporuri de 523, respectiv 392 de lei.
Portarii, paznicii, pompierii, curierii sau bufetierii erau incadrati la salarii de baza cuprinse intre 3.283 si 4.093 de lei. Ei luau sporuri de conditii vatamatoatre intre 420 si 523 de lei. Un casier sau un magaziner la PMB lua 4.229 de lei si un spor de 540 de lei, pentru conditii vatamatoare. Tot din acelasi motiv erau suplimentate si salariile sefilor de depozit, ale administratorilor sau ale secretarilor. Salariile lor de baza au fost stabilite in jurul sumei de 4.000 de lei, iar sporurile de conditii vatamatoare sunt de circa 500 de lei.
Functionarii publici si personalul contractual pot beneficia de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat. Sporul pentru conditii deosebit de periculoase, conditii periculoase si conditii periculoase sau vatamatoare de munca se acorda potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de munca, ce se elibereaza pe baza urmatoarelor criterii: inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca; gradul de crestere a indicilor de morbiditate la locurile de munca respective; inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…