Nou bonus inventat de guvernul PSD-PNL pentru bugetari: cei care lucreaza cu informatii clasificate vor primi cu 15% mai mult la salariu pentru „suprasolicitare neuropsihica”

news

bugetari, spor, 15%, solicitare neuropsihica, informatii clasificate

Desi premierul Ciolacu se lauda ca a initiat masuri de austeritate fara precedent, coalitia aflata la putere continua sa inventeze sporuri si recompense pentru unii angajati la stat.

Asa de pilda, angajatii din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ar putea primi mai multi bani la salariu ca urmare a initiativei senatorului liberal Ioan Cristian Chirtes, presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI.

Proiectul de lege initiat de acesta prevede acordarea unui spor de pana la 15% din salariul de baza acordat. Argumentul care sta la baza acestei initiative este ca angajatii CNSAS lucreaza cu informatii clasificate. Propunerea legislativa este pentru completarea anexei VIII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, depusa in Senat.

Acordarea sporului de 15% este justificata in expunerea de motive a proiectului de lege. Astfel, conform initiatorului, este vorba de raspunderea, importanta sociala si specificul activitatii desfasurate de personalul din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Dar si de suprasolicitarea neuropsihica a angajatilor cu pricina generata de complexitatea muncii.

Senatorul liberal invoca in favoarea acordarii sporului si exemplele existente. Adica faptul ca in mai multe institutii ale administratiei publice angajatii care, prin natura muncii desfasurate, au acces la documente si informatii clasificate beneficiaza de un spor de pana la 15% din salariul de baza acordat. Prin urmare, daca unii primesc, in aceasta categorie trebuie introdusi si angajatii CNSAS.

Proiectul ii include insa si pe functionarii din cadrul Parlamentului care lucreaza cu informatii clasificate. Prin urmare si acestia ar urma sa beneficieze la randul lor de sporul de 15%.

„Locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporului se stabilesc prin ordin al presedintelui CNAS. Respectiv prin ordin al secretarilor generali ai celor doua Camere, in functie de certificatul/avizul de securitate detinut, obtinut potrivit legii”, se arata in documentul citat de site-ul economic Lumea Banilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: