Ministerul Apararii din Israel a anuntat luni ca va incepe testarea unui nou vehicul de lupta robotizat fara pilot pe care il dezvolta impreuna cu mai multe firme de armament israeliene. M-RCV include o mitraliera, un lansator de rachete antitanc, un lansator de drone si o serie de senzori; testele vor incepe in 2023.
Vehiculul de lupta robotizat mediu (Medium Robotic Combat Vehicle – M-RCV) – prezentat pentru prima data la expozitia de aparare Eurosatory, care se desfasoara la Paris – integreaza mai multe „tehnologii de ultima ora”, potrivit ministerului, inclusiv un lansator de rachete antitanc, un sistem de transport si primire a dronelor, capacitatea de a transporta incarcaturi grele si capacitati avansate de manevra.
Platforma robotica a fost dezvoltata de BL Advanced Ground Support Systems; o turela de mitraliera de 30 de milimetri a fost dezvoltata de Directia Tancuri si APC a ministerului; un sistem de aparare activa a fost dezvoltat de Elbit Systems; iar lansatorul de rachete a fost dezvoltat de Israel Aerospace Industries, capabil sa lanseze rachetele antitanc „Spike” ale Rafael Advanced Defense Systems.
Ministerul a precizat ca vehiculul are capacitatea de a sustine o drona pentru „misiuni de recunoastere avansata”, precum si o serie de senzori pasivi dezvoltati de Elbit si Foresight Autonomous.
„Capacitatile M-RCV includ o solutie extrem de autonoma pentru recunoastere avansata si letalitate controlata in conditii de teren”, a declarat ministerul intr-un comunicat citat de Times of Israel.
„Este operational pe timp de zi si de noapte, in scenarii pe toate tipurile de vreme, punand in acelasi timp accentul pe eficienta operationala, simplitatea, interventia minima a operatorului si integrarea in retele eterogene de vehicule fara pilot.”
Ministerul a precizat ca testarea in „scenarii reprezentative” ar trebui sa inceapa anul viitor, fara o data estimata pentru ca vehiculul sa fie gata de desfasurare.
Fortele de aparare israeliene au desfasurat deja vehicule de lupta autonome pentru a ajuta la patrularea frontierei Israelului cu Fasia Gaza.
Vehiculele terestre fara pilot sunt din ce in ce mai mult folosite de alte armate, inclusiv de cele ale Statelor Unite, Marii Britanii si Rusiei. Printre sarcinile acestora se numara sprijinul logistic, indepartarea minelor si tragerea de arme.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…
Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Clasamentul Shanghai 2024, una dintre cele mai prestigioase ierarhii academice la nivel global, aduce vesti…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…