externe

Noua descoperire, bolile de inima pot fi evitate si cu ajutorul legumelor cu frunze. Studiu pe 50.000 de oameni in decursul a 23 de ani

Riscul de afectiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei portii de legume cu frunze, conform unui studiu condus de oameni de stiinta din Australia, citat marti de Xinhua, anunta Agerpres.

Studiul, ale carui constatari au fost publicate marti in jurnalul stiintific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetatori de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia si Societatea de Oncologie din Danemarca.

Pe baza datelor colectate de la un numar de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate in decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca subiectii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate in nitrati prezentau o tensiune arteriala sistolica cu 2,5 mmHg mai mica. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare in comparatie cu restul populatiei studiate.

Potrivit cercetatoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o masura) de legume cu frunze, bogate in nitrati, poate reduce in mod semnificativ riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

Pe de alta parte, s-a constatat ca o crestere a acestei cantitati nu a oferit beneficii suplimentare.

”Oamenii nu trebuie sa ia suplimente pentru a-si spori nivelurile de nitrati, studiul demonstrand ca o masura de legume cu frunze pe zi este suficienta pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inima”, a precizat Bondonno.

Cercetatoarea a notat ca, desi aceasta abordare ofera beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale si insuficientei cardiace, este recomandata in special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afectiune care se caracterizeaza prin ingustarea vaselor de sange la nivelul membrelor inferioare, in acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.

Includerea unei portii de legume cu frunze in smoothie-uri preparate la blender reprezinta o modalitate accesibila de a spori consumul de astfel de alimente, pe langa includerea lor in salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomanda insa stoarcerea lor. ”Stoarcerea legumelor indeparteaza pulpa si fibrele”, a explicat ea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Publicatia The Onion a cumparat site-ul de teorii ale conspiratiei Infowars al unui extremist de dreapta pentru a-l face „foarte amuzant si foarte stupid”

Publicatia The Onion, care publica articole satirice, a achizitionat Infowars, platforma media de dreapta condusa…

2 ore ago

Record de caldura vechi de 30 de ani doborat in China. Un oras chinez se afla oficial inca in vara

In Guangzhou, unul dintre cele mai mari orase ale Chinei este inca oficial vara, in…

2 ore ago

Ursii din statul american California au gusturi scumpe la masini. Patru persoane arestate pentru ca au incercat sa insele companiile de asigurari

Ursii din California si-au facut un obicei de a patrunde in masini. Insa ursii surprinsi…

2 ore ago

Doi activisti de mediu de la Just Stop Oil au fost pusi sub acuzare pentru deteriorarea in iunie a monumentului Stonehenge

Doi activisti de mediu au fost acuzati in legatura cu pulverizarea de vopsea portocalie pe…

3 ore ago

Autoritatile olandeze investigheaza presupusele violente ale politiei dupa un protest pro-palestinian neautorizat

Autoritatile olandeze au declarat joi ca investigheaza informatiile privind violenta politiei impotriva protestatarilor pro-palestinieni, dupa…

3 ore ago