Noua descoperire in SUA. Marimea pupilei indica gradul de inteligenta: „Fereastra catre creier, nu numai catre suflet”

news

S-a spus ca „ochii sunt fereastra sufletului”, dar noi cercetari sugereaza ca acestia ar putea fi si o fereastra catre creier, scrie Scientific American.

Pupilele noastre raspund la mai mult decat la lumina. Ele indica excitare, interes sau epuizare mentala. Dilatarea pupilelor este folosita chiar si de FBI pentru a detecta minciunile.

Studii efectuate recent de Institutul de Tehnologie din Georgia sugereaza ca dimensiunea de baza a pupilelor este strans legata de diferentele individuale in ceea ce priveste inteligenta. Cu cat pupilele sunt mai mari, cu atat inteligenta este mai mare, asa cum este masurata prin teste de rationament, atentie si memorie.

In cadrul a trei studii, s-aconstatat ca diferenta de dimensiune a pupilelor intre persoanele care au obtinut cele mai bune rezultate la testele cognitive si cele care au obtinut cele mai slabe rezultate a fost suficient de mare pentru a fi detectata cu ochiul liber.

„Am descoperit pentru prima data aceasta relatie surprinzatoare in timp ce studiam diferentele in ceea ce priveste cantitatea de efort mental pe care oamenii o foloseau pentru a finaliza sarcinile de memorie. Am folosit dilatarea pupilelor ca indicator al efortului, o tehnica pe care psihologul Daniel Kahneman a popularizat-o in anii 1960 si 1970. Cand am descoperit o relatie intre dimensiunea de baza a pupilei si inteligenta, nu eram siguri daca era reala sau ce insemna.

Intrigat, am efectuat mai multe studii la scara larga in care am recrutat peste 500 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani din comunitatea din Atlanta. Am masurat dimensiunea pupilei participantilor cu ajutorul unui dispozitiv de urmarire a ochilor, un dispozitiv care capteaza reflexia luminii pe pupila si cornee cu ajutorul unei camere de mare putere si a unui computer. Am masurat pupilele participantilor in repaus, in timp ce acestia priveau fix un ecran de calculator gol timp de pana la patru minute. In tot acest timp, dispozitivul de urmarire a ochilor inregistra. Cu ajutorul urmaritorului, am calculat apoi dimensiunea medie a pupilei fiecarui participant.

Pentru a fi clar, dimensiunea pupilei se refera la diametrul deschiderii circulare negre din centrul ochiului. Aceasta poate varia intre aproximativ doi si opt milimetri. Pupila este inconjurata de zona colorata cunoscuta sub numele de iris, care este responsabila pentru controlul dimensiunii pupilei. Pupilele se contracta, printre altele, ca raspuns la lumina puternica, asa ca am pastrat laboratorul in intuneric pentru toti participantii”, au relatat cercetatorii pentru publicatia americana.

In urmatoarea parte a experimentului, participantii au completat o serie de teste cognitive menite sa masoare „inteligenta fluida”, capacitatea de a rationaliza probleme noi, „capacitatea memoriei de lucru”, abilitatea de a retine informatii pe o perioada de timp, si „controlul atentiei”, abilitatea de a-si concentra atentia in mijlocul distragerilor si interferentelor.

„Dar de ce se coreleaza dimensiunea pupilei cu inteligenta? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa intelegem ce se intampla in creier. Dimensiunea pupilei este legata de activitatea din locus coeruleus, un nucleu situat in partea superioara a trunchiului cerebral cu conexiuni neuronale de mare anvergura cu restul creierului.

Locus coeruleus elibereaza norepinefrina, care functioneaza atat ca neurotransmitator, cat si ca hormon in creier si in organism, si care regleaza procese precum perceptia, atentia, invatarea si memoria. De asemenea, ajuta la mentinerea unei organizari sanatoase a activitatii cerebrale, astfel incat regiunile cerebrale indepartate sa poata lucra impreuna pentru a indeplini sarcini si obiective provocatoare.

Disfunctia locus coeruleus, si defectiunea rezultata a activitatii organizate a creierului, a fost legata de mai multe afectiuni, inclusiv de boala Alzheimer si de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie. De fapt, aceasta organizare a activitatii este atat de importanta incat creierul isi dedica cea mai mare parte a energiei sale pentru a o mentine, chiar si atunci cand nu facem absolut nimic – cum ar fi atunci cand privim la un ecran alb de calculator minute in sir.

Una dintre ipoteze este ca persoanele care au pupile mai mari in repaus au o mai buna reglare a activitatii de catre locus coeruleus, ceea ce aduce beneficii performantelor cognitive si functiilor cerebrale in stare de repaus. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a explora aceasta posibilitate si pentru a determina de ce pupilele mai mari sunt asociate cu o inteligenta fluida si un control al atentiei mai mari”, concluzioneaza cercetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: