Uniunea Europeana trebuie sa-si mareasca rapid apararea, deoarece Rusia ar putea fi pregatita pentru o confruntare in sase pana la opt ani, a declarat intr-un interviu pentru Reuters cel desemnat sa fie primul comisar pentru aparare al UE.
Andrius Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei, vecina Rusiei, a fost desemnat sa stimuleze industria de armament a continentului, determinand tarile UE sa cheltuiasca mai mult pe arme europene si sa le achizitioneze in comun – precum si determinand companiile insele sa coopereze mai mult dincolo de frontiere.
Noul post reflecta modul in care securitatea a ajuns in fruntea agendei politice a UE de la invazia Rusiei din 2022 in Ucraina.
„Ministrii apararii si generalii NATO sunt de acord ca Vladimir Putin ar putea fi pregatit pentru o confruntare cu NATO si UE in 6-8 ani”, a declarat miercuri Kubilius, un critic feroce al Rusiei si un sustinator al Ucrainei.
„Daca luam in serios aceste evaluari, atunci acesta este timpul in care trebuie sa ne pregatim in mod corespunzator, iar acesta este unul scurt. Acest lucru inseamna ca trebuie sa luam decizii rapide si decizii ambitioase”, a spus el.
Kubilius a declarat ca prima sa sarcina in calitate de comisar va fi sa analizeze, impreuna cu Kaja Kallas, nominalizata pentru functia de sef al diplomatiei UE, de ce resurse are nevoie Uniunea Europeana pentru a fi pregatita pentru o provocare militara. Obiectivul sau este de a finaliza un studiu exploratoriu in primele 100 de zile.
Acesta a declarat ca subinvestitiile de peste un trilion de euro in deceniul care a urmat crizei financiare inseamna ca industria europeana de aparare se afla intr-o „stare nesatisfacatoare”.
Kubilius „ar fi bucuros” sa poata investi peste 500 de miliarde de euro in urmatorii ani pentru a stimula industriile de aparare din Europa.
Dar el este mai putin sigur de unde sa obtina banii: „Nu este treaba mea sa stiu… Un comisar pentru aparare trebuie sa stie unde sa cheltuiasca banii, nu cum sa ii obtina. Asta depinde de ceilalti membri ai comisiei”, a spus el.
Emiterea de obligatiuni comune in domeniul apararii, utilizarea fondurilor de la Fondul european de redresare si rezilienta post-pandemica sau apelarea la Banca Europeana de Investitii sunt optiuni pentru finantarea expansiunii industriei de aparare, a sugerat Kubilius.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…