Noul guvern francez al premierului Michel Barnier a supravietuit votului de cenzura introdus de o coalitie de stanga
Guvernul Frantei, condus de premierul Michel Barnier, vechi de doua saptamani, a supravietuit marti unui vot de cenzura, relateaza Euronews.
197 de parlamentari au votat in favoarea motiunii de cenzura, fata de cele 289 de voturi necesare pentru a obtine o majoritate absoluta pentru a rasturna guvernul.
Motiunea de cenzura a fost depusa de un grup de 192 de parlamentari ai coalitiei de stanga Noul Front Popular (NFP), compusa din stanga dura France Unbowed (LFI), socialisti, verzi si comunisti.
In ciuda faptului ca si-a asigurat cele mai multe locuri in parlament la alegerile legislative anticipate din Franta, organizate in aceasta vara, presedintele francez Emmanuel Macron nu a oferit stangii sansa de a forma un guvern minoritar.
Desi departe de a obtine majoritatea absoluta, NFP a considerat ca premierul ar fi trebuit sa vina din randurile lor.
Clemence Guette, un deputat din partidul de stanga dur LFI a sustinut ca Michel Barnier guverneaza „cu forta”, amintind ca partidul primului ministru, Les Republicains (LR), s-a situat pe locul patru la alegerile legislative „cu doar 6% din voturi”.
Premierul Michel Barnier a criticat stanga pentru ca a refuzat sa-i acorde o sansa si a sustinut ca „majoritatea sa relativa” este „cea mai putin relativa” posibila, avand in vedere fragmentarea scenei politice.
„M-ati informat inca inainte sa deschid gura, inainte de a forma guvernul, inainte sa prezint un plan de politica generala, ca veti vota impotriva mea”, a deplans el.
Adunarea Nationala de extrema-dreapta (RN), a lui Marine Le Pen care are 125 de parlamentari, a anuntat ca se va abtine „deocamdata” de la votul impotriva guvernului lui Barnier.
Guillaume Bigot, un deputat de extrema dreapta, a asigurat ca „partidul sau este nerabdator sa voteze pentru cenzura de cenzura”, ca „nu va avea nicio retinere sa voteze” impotriva lui Barnier, dar ca nu o vor face astazi.
Deputatul de extrema dreapta a sustinut ca planul de politica generala al lui Michel Barnier nu contine „nimic foarte convingator, dar nici foarte socant”.