externe

Noul guvern francez va impozita mai mult marile corporatii, pentru a reduce deficitul bugetar

Guvernul francez analizeaza introducerea de noi impozite asupra corporatiilor, pentru a reduce deficitul bugetar al tarii. Ministerul de Finante ia in considerare un impozit suplimentar temporar de 8,5% asupra companiilor cu venituri de peste un miliard de euro si o taxa pe rascumpararile de actiuni, echivalenta cu 8% din reducerea nominala a capitalului.

Impozitele pe venit vor ramane stabile si vor exista reduceri ale cheltuielilor publice, conform documentelor citate de Le Monde.

Premierul francez Michel Barnier isi va prezenta marti obiectivele, intr-un discurs in Parlament. Proiectul de buget pentru 2025 este pregatit si ar urma sa fie prezentat in jurul datei de 9 octombrie.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a refuzat sa comenteze informatiile aparute in Le Monde report, spunand ca nu s-a luat nicio decizie, in timp ce purtatorul de cuvant al lui Barnier nu a raspuns solicitarilor de a face comentarii.

Saptamana trecuta, noii ministri de la Finante si de la Buget au avertizat ca deficitul bugetar a depasit anul acesta 6% din PIB.

Conform Le Monde, noile impozite ar putea fi adoptate anul acesta. Contributia exceptionala de 8,5% asupra beneficiilor corporatiilor ar aduce impozitul pe profit la 33,5%, nivelul care era in vigoare inaintea reducerilor de taxe anuntate de presedintele Emmanuel Macron, si ar aduce la buget opt miliarde de euro.

O taxa pe rascumpararile de actiuni se va aplica companiilor cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro.

Analistii avertizeaza ca reducerea deficitului va trebui sa fie una dintre prioritatile noului premier francez. Autoritatile de la Paris au promis ca vor reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB in 2027, un obiectiv care in opinia mai multor experti nu este credibil, in conditiile in care Franta a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Si publicatia Les Echos atragea atentia ca, in lipsa adoptarii de masuri de reducere a cheltuielilor sau de majorare a taxelor, deficitul bugetar al Frantei ar putea creste anul acesta la 6% din PIB, in conditiile in care limita stabilita de UE este de 3% din PIB.

Franta, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia si Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat in procedura de deficit excesiv (PDE) si trebuie sa-si reduca cheltuielile publice, a anuntat in iunie Comisia Europeana. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Frantei, Italiei si a altor cinci tari membre UE pentru ca au incalcat reglementarile UE legate de nivelul datoriei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Activistii Just Stop Oil neaga ca au deteriorat picturile lui van Gogh de la National Gallery. Procurorii ii acuza ca au deteriorat ramele

Cei trei activisti ai Just Stop Oil au negat, in fata instantei, ca au deteriorat…

3 ore ago

11 litografii semnate Salvador Dali, gasite intr-un garaj din Londra, s-au vandut la licitatie. Cea mai cautata s-a vandut cu 4900 de lire sterline

Unsprezece litografii semnate de artistul spaniol Salvador Dali au fost vandute, luni, la o licitatie…

3 ore ago

Primarul Constantei, accident pe autostrada A2: „Autoturismul in care ma aflam a acvaplanat si s-a izbit de parapet”

Primarul Constantei, Vergil Chitac, a fost implicat, luni, intr-un accident rutier petrecut pe autostrada A2,…

42 de minute ago

Ciolacu anunta investitii de peste un miliard de lei pentru „renasterea sportului romanesc”: Doua stadioane si un patinoar. Urmeaza si bazine de inot?

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Palatul Victoria la ceremonia de semnare a contractelor…

11 minute ago