Noua coalitie guvernamentala din Olanda, condusa de Partidul Libertatii (PVV) de extrema dreapta al lui Geert Wilders, a anuntat ca va continua sa sprijine politic si militar Ucraina, relateaza Evropeiska Pravda.
In planul sau de guvernare publicat joi, coalitia a declarat, de asemenea, ca va face obligatorie din punct de vedere legal cheltuirea a cel putin 2% din PIB-ul Olandei pentru aparare, in conformitate cu acordurile NATO.
In plus, coalitia cvadripartita afirma ca va instaura „cel mai dur regim de azil din istorie”, cu controale sporite la frontiere si reguli mai stricte pentru solicitantii de azil care ajung in Olanda.
„Dispozitia privind respingerea politicii europene de azil si migratie va fi inaintata Comisiei Europene pentru examinare cat mai curand posibil”, se arata in planul coalitiei.
Potrivit lui Wilders, acest lucru va face ca Olanda sa devina mai putin atractiva pentru solicitantii de azil, iar „oamenii din Africa si Orientul Mijlociu vor incepe sa creada ca le va fi mai bine in alta parte”.
Prin aceasta decizie, Olanda se alatura Ungariei si Poloniei, care contesta si ele politica UE in materie de migratie, noteaza AP.
Planurile se vor confrunta probabil cu rezistenta din partea Bruxelles-ului, deoarece tarile UE au convenit deja asupra unui pact istoric privind sistemul european de azil si migratie, iar iesirea din acesta este de obicei discutata in faza de negociere.
Guvernul de coalitie din Olanda a declarat ca va incerca, de asemenea, sa restrictioneze libera circulatie a persoanelor din tarile care vor adera la UE in viitor.
Asociatia industriei tehnologice FME, care reprezinta firme, inclusiv gigantul in domeniul semiconductorilor ASML, s-a declarat ingrijorata de faptul ca masurile vor ingreuna angajarea de catre companiile din domeniul tehnologiei a lucratorilor de care au nevoie.
Cele patru partide olandeze, inclusiv Partidul Libertatii (PVV) de extrema dreapta al lui Geert Wilders, care negociau de la sfarsitul lunii noiembrie o noua coalitie dupa alegerile parlamentare, au convenit asupra formarii unui guvern pe 15 mai.
In prezent, nu se stie nimic despre candidatura viitorului prim-ministru si lider al coalitiei. Wilders a declarat reporterilor ca partidele au discutat aceasta problema, dar ca vor continua discutiile „intr-o etapa ulterioara”.
Discutiile privind constituirea coalitiei au facut mai multe progrese de cand liderul Partidului Libertatii si-a atenuat oarecum retorica radicala si a acceptat sa nu fie prim-ministru.
Foto: Deposit Photos
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…