Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

externe

Geert Wilders, norme, azil, UE, Olanda, studenti straini, refuzati, restrictii

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva a imigratiei prin excluderea de la normele Uniunii Europene in acest domeniu, pregatind o confruntare cu Bruxelles-ul chiar inainte de a fi preluat mandatul.

In planul sau de guvernare publicat joi dimineata, coalitia cvadripartita a lui Wilders afirma ca va avea ca obiectiv „cel mai strict regim de azil din toate timpurile”, cu controale mai stricte la frontiere si reguli mai dure pentru solicitantii de azil care ajung in Olanda, scrie cotidianul Swiss Info.

„O clauza de renuntare la politicile europene in materie de azil si migratie va fi inaintata cat mai curand posibil Comisiei Europene”, afirma coalitia in pactul sau. Wilders a declarat ca planul ar face Olanda mai putin atractiva pentru solicitantii de azil, adaugand ca „oamenii din Africa si Orientul Mijlociu vor incepe sa se gandeasca ca ar fi mai bine in alta parte”.

Olanda se va alatura Ungariei si guvernului nationalist precedent din Polonia in contestarea politicii UE privind migratia. Este probabil ca Bruxelles-ul sa se opuna, deoarece tarile UE au convenit deja asupra pactului privind migratia, iar excluderile sunt de obicei discutate in faza de negociere.

„Avem un nou pact privind migratia si azilul, care a fost votat si confirmat si, prin urmare, trebuie aplicat”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eric Mamer, in cadrul unui briefing de presa la Bruxelles. „Aceasta legislatie va fi aplicata, iar comisia isi va juca rolul de a se asigura ca este asa.”

Partidele din coalitia olandeza au declarat ca migratia fortei de munca va fi, de asemenea, limitata, iar admiterea studentilor straini in universitatile olandeze – o destinatie preferata chiar si de multi tineri studenti din Romania – va deveni mult mai stricta.

Lucratorii din afara UE care nu au cunostinte sau expertiza specifica vor avea nevoie de un permis de munca, iar agentiile de recrutare se vor confrunta cu o reglementare mai stricta. Coalitia afirma ca va incerca, de asemenea, sa limiteze libera circulatie a persoanelor din tarile care vor adera la UE in viitor.

Asociatia FME din industria tehnologica, care reprezinta firme precum ASML, o mare putere din industria semiconductorilor, a declarat ca este ingrijorata ca astfel de masuri vor impiedica angajarile din partea firmelor de tehnologie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: