politica

Noul guvern pro-european al Moldovei este gata. CV-urile noilor ministri, mai toti au studii in Occident si o bogata experienta profesionala

A fost definitivata componenta noului guvern de la Chisinau.  Natalia Gavrilita, premierul desemnat, a depus marti la secretariatul Parlamentului lista cu membrii noului Guvern. Noul guvern format de PAS va avea 13 membri.

„Astazi am depus la secretariatul Parlamentului programul de guvernare si lista propusa de ministri in viitorul cabinet. Programul ‘Moldova vremurilor bune’ si lista de ministri au fost publicate si pot fi accesate pe pagina oficiala a Partidului Actiune si Solidaritate.

Programul stabileste un sir de obiective de dezvoltare, structurate pe mai multe domenii strategice, inclusiv economie, protectie sociala, educatie, infrastructura, anticoruptie, justitie, cultura. Printre prioritatile imediate anuntate de Guvern se numara gestionarea eficienta a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19; demararea reformei justitiei si pachetului anti-coruptie; cresterea veniturilor populatiei si protectia sociala a grupurilor vulnerabile si restabilirea finantarii externe”, a anuntat Gavrilita.

Noul guvern ar urma sa fie validat vineri de Parlamentul de la Chisinau.

Iata lista cu membrii noului cabinet pro-european de la Chisinau.

Natalia Gavrilita, prim-ministru

Natalia Gavrilita este vicepresedinta Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019, a fost ministra Finantelor in guvernul condus de Maia Sandu. In perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educatiei, in perioada 2013-2015. A mai detinut functia de sefa a Departamentului politici si dezvoltare macroeconomica in cadrul Ministerului Economiei si Comertului si sefa a Departamentului politici si coordonarea asistentei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca experta internationala pentru Banca Mondiala, UNICEF si alte organizatii internationale. Natalia Gavrilita este licentiata in drept international si are un masterat in politici publice la Scoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universitatii Harvard.

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene

Nicu Popescu este cercetator si expert in politica externa, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene in cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Stiinte Politice (Sciences Po) din Paris si director al programului Europa largita din cadrul Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat in cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), si Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicatii stiintifice si carti in domeniul politicii externe si de securitate. Este licentiat al Universitatii de Stat de Relatii Internationale din Moscova (MGIMO) si Doctor in Stiinte Politice si magistru in Relatii Internationale si Studii Europene la Universitatea Central Europeana, Budapesta.

Andrei Spinu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale

Andrei Spinu este Secretar general al Administratiei Presedintelui Republicii Moldova si secretar general al Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019, a detinut functia de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar in perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului si Sportului. Este antreprenor in domeniul tehnologiilor informationale cu un portofoliu de companii internationale si cofondator al organizatiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus si JCI Chisinau. Andrei Spinu este licentiat in business si administrarea afacerii, iar din 2018 urmeaza un program de masterat in domeniul guvernarii la Harvard University Extension School.

Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Vlad Kulminski a fost Consilier pe politica externa si planificare strategica in Guvernul Maia Sandu. In perioada 2020 – 2021, a detinut functia de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor in cadrul Biroului anti-criza al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat si a implementat programe in domeniul solutionarii conflictelor si bunei guvernari din regiune, in cadrul diferitor organizatii internationale, inclusiv Dialog Umanitar din Elvetia, PNUD, DFID, Banca Mondiala. In perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Initiative Strategice (IPIS). A activat in calitate de expert politic la Ambasada SUA si cea a Marii Britanii in Moldova. Vlad Kulminski este magistru in Relatii Internationale si Studii Europene la Universitatea Central Europeana din Budapesta si mai detine un master in administratie publica de la Scoala Maxwell de cetatenie si afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright si John Smith si al Programului pentru tineri lideri ai Conferintei de securitate de la Munchen.

Iurie Turcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare

Iurie Turcanu este expert in digitalizare, cu o experienta de 15 ani in domeniu. In prezent este Coordonator Digitalizare la Agentia de Guvernare Electronica unde activeaza din 2011, iar in perioada 2019 – 2020 a detinut functia de director. Iurie Turcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. In perioada 2000 – 2011 a fost seful Directiei Analiza si Proiectare a Sistemelor Informationale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnica a Moldovei, unde preda cursurile de Ingineria Programarii si Tehnici si Tehnologii de Guvernare Electronica. A oferit consultanta in domeniul digitalizarii si e-guvernarii unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Turcan detine diploma de licenta si masterat in domeniul Informaticii a Universitatii Tehnice a Moldovei.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justitiei

Sergiu Litvinenco este membru fondator si vicepresedinte al Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019 si 2021 a fost ales deputat in Parlamentul Republicii Moldova. In 2019 a fost presedinte al Comisiei juridice numiri si imunitati, iar ulterior – membru al acestei comisii. In cadrul activitatii din Parlament, a elaborat si promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justitiei si pentru combaterea coruptiei, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) si cel al administratiei publice. Pana a accede in Parlament, a activat in sistemul administratiei publice si in cadrul mai multor proiecte finantate de Banca Mondiala, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat in cadrul Unitatii de reformare a administratiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat si a oferit consultanta juridica Comisiei Nationale de Integritate, Ministerului Educatiei, Centrului de Guvernare Electronica etc. A mai fost expert in cadrul proiectelor de dezvoltare a capacitatilor Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene si Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licentiat in drept si autor al unor publicatii de specialitate.

Ala Nemerenco, ministrul Sanatatii

Ala Nemerenco, medic de profesie, este in prezent consiliera a Presedintelui Republicii Moldova in domeniul sanatatii. In 2019, a fost ministra Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, in guvernul condus de Maia Sandu. A activat in cadrul Oficiului de tara a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost consultanta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si altor organizatii internationale in Balcani si Asia Centrala, si consiliera personala al ministrului Sanatatii din Romania. In trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistenta Medicala Primara. Ala Nemerenco a activat in calitate de conferentiar universitar al Scolii de Management si Sanatate Publica a USMF „Nicolae Testemitanu”, este doctor in medicina, are peste 50 de articole si lucrari stiintifice publicate in tara si peste hotare, este autoare si coautoare a 11 manuale, indrumari metodice, ghiduri si protocoale. Ala Nemerco a elaborat ghidurile pe gripa aviara si situatii pandemice pentru autoritatile locale. In 2015-2019, a fost consiliera municipala, presedinta Comisiei protectie sociala, ocrotirea sanatatii, educatie, cultura si mass-media in Consiliul Municipal Chisinau. In 2010, a fost decorata cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Anatolie Nosatii, ministrul Apararii

Anatolie Nosatii este militar decorat, cu experienta de peste 30 de ani in Armata Nationala si structuri militare internationale. Pana in 2020, a fost seful Directiei operatii al Marelui Stat Major al Armatei Nationale. In perioada 2014–2018, a fost ofiter militar in cadrul Departamentului pentru operatiuni de mentinere a pacii al ONU din New York. A fost sef al Statului Major in Comandamentul Fortelor de Reactie Rapida si Comandamentul Fortelor Terestre, comandant de batalion in cadrul Institutului Militar si comandant al Batalionului 22 de mentinere a pacii. Anatolie Nosatii a absolvit Institutul Militar de Arme Intrunite din Odesa si are un masterat in strategii de securitate nationala de la Universitatea Nationala de Aparare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credinta Patriei” si „Meritul Militar”, Medalia Internationala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, si Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea in doua misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Presedintelui Republicii Moldova in domeniul apararii si securitatii nationale si Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat in calitate de director executiv a Centrului International „La Strada” Moldova. In perioada 2012-2015, a fost sefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Politie al MAI, iar in 2013–2015, a fost responsabila din partea IGP pentru organizarea implementarii planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana. Ana Revenco este licentiata in relatii economice internationale, detine un masterat in administrarea organizatiilor non-profit si este parte a grupului de experti al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementarii Conventiei Europene impotriva traficului de persoane. A fost decorata cu distinctia „Meritul Civic” de presedintele Nicolae Timofti.

Anatolie Topala, ministrul Educatiei si Cercetarii

Anatolie Topala este secretarul general al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii. In perioada 2015–2019, a condus Agentia Nationala pentru Curriculum si Evaluare, iar din 2013 pana in 2015 a fost director al Agentiei de Asigurare a Calitatii. A fost sef al Departamentului de studii al Universitatii de Stat din Moldova si prodecan al Facultatii de Matematica si Informatica a USM. Anatolie Topala este conferentiar universitar si doctor in stiinte fizico-matematice.

Sergiu Gaibu, ministru al Economiei

Sergiu Gaibu este Director de Program de Politici Economice in cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii si politici economice si asistenta tehnica pentru Banca Nationala a Moldovei, Comisia Nationala a Pietei Financiare si Guvern. Anterior a oferit consultanta pentru fortificarea capacitatilor Agentiei pentru Organizatia de Atragerea Investitiilor si Promovarea Exporturilor din Moldova. In perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Bancii Comerciale Romane la Chisinau, iar in perioada 2008 – 2016 – expert asociat in cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experienta de peste 20 de ani in domeniul economic si a mai avut colaborari cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licentiat in Relatii Economice Internationale, la Academia de Studii Economice din Moldova.

Dumitru Budianschi, ministrul Finantelor

Dumitru Budianschi este matematician, economist si expert in finante publice, deputat al fractiunii PAS in Parlamentul Republicii Moldova. In perioada 2011 – 2021 a detinut functia de Director de Program „Sector Public: Economie, Finante, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. In perioada 2013 – 2019 a activat in calitate de expert si consultant financiar pentru mai multe proiecte si institutii internationale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematica si Cibernetica la Universitatea de Stat al Republicii Moldova si detine un masterat in Finante Publice si Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu este vicepresedinte al Partidului Actiune si Solidaritate, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului in guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este experta in domeniu protectiei mediului si economiei circulare, cu o experienta de peste 20 de ani in sectorul asociativ. A detinut functia de Director adjunct la Asociatia Obsteasca „Centrul National de Mediu”, iar in 2020 a activat in calitate de specialist de mediu la Agentia de Servicii Publice, in cadrul proiectului finantat de Banca Mondiala „Inregistrarea Funciara, Evaluarea si Impozitarea Locala”. A lucrat cu proiecte de protectie a mediului, implementate cu sprijinul Bancii Mondiale, Comisiei Europene, Agentiei de Dezvoltare a Germaniei si PNUD, a facut parte din Consiliul National al ONG-urilor, Platforma Societatii Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, facultatea Relatii Economice Internationale si face un masterat in Managementul Riscurilor si Economiei Circulare la Universitatea de Stiinte Aplicate din Tampere, Finlanda.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Sergiu Prodan este regizor, scenarist si producator, director al casei de productie Atelierul Sergiu Prodan, 2013-2017 a fost Presedintele Uniunii Cineastilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. In perioada 2009-2013 a fost profesor de regie si film la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice. In 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a obtinut premii internationale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copii macelarului”, „Cea mai buna dintre lumi, sau o simpla zi de toamna” si „Paula”. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) si Institutul Teatral Boris Shchukin.

Marcel Spatari, ministrul Muncii si Protectiei Sociale

Marcel Spatari este din 2010 expert si director general al Syndex Romania, membra a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanta in domeniul protectiei salariatilor. A oferit consultanta pe subiecte social-economice, dreptul muncii si relatii industriale pentru companii si reprezentanti ai salariatilor din Republica Moldova, Romania si Uniunea Europeana. Marcel Spatari este autor de articole si studii ce tin de situatia salariatilor, dialogul social, piata muncii, salariul minim, costul vietii decente si impactul COVID-19 asupra salariatilor si al pietei muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din Romania. In 2003 a absolvit studiile de licenta la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative, are studii de masterat in Studii Europene la Colegiul Europei si in Administrarea Afacerilor la IFAG si Universitatea din Nantes.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare

Viorel Gherciu este expert in agricultura, din 2018 director al VEREIN Donau Soja in Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia in Moldova. In perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect in implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Bancii Europene de Investitii in Ucraina. Din 2003 este presedintele ProRuralInvest, iar in perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizatiei ca expert in domeniul agricol in proiectul Bancii Europene pentru Investitii “Businessul Agricol si Dezvoltare Rurala”. Viorel Gherciu pe parcursul activitatii profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor in agricultura, a participat la dezvoltarea a 11 asociatii de utilizatori de apa pentru irigatii si a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurala al Republicii Moldova.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Arad: Un cadavru cu mainile legate, aflat in stare avansata de descompunere, a fost descoperit la Baile Lipova

Un cadavru aflat in stare avansata de descompunere a fost descoperit, sambata, de mai multi…

13 minute ago

Acum cateva miliarde de ani, pe partea intunecata a Lunii au erupt vulcani. Primul studiu geocronologic in urma misiunii chineze Chang’e-6

O echipa formata din cercetatori americani si chinezi a descoperit ca pe misterioasa parte indepartata…

17 minute ago

Cu TIR-ul pe contrasens pe A1. Soferul polonez a primit amenda si a ramas pieton 2 luni

Un sofer polonez de TIR, a fost amendat de politisti cu 3.000 de lei si…

22 de minute ago

Suceava: Adolescent injughiat mortal la o petrecere cu prietenii

Un baiat in varsta de 18 ani, din judetul Suceava, si-a pierdut viata, sambata, la…

29 de minute ago

De ce costa atat de mult Revelionul la munte? Clientii sunt pretentiosi, iar cheltuiala mare este pentru a fi rasfatati

Preturile pentru un sejur de Craciun pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov costa in…

33 de minute ago

A inceput sezonul de schi pe patru partii din Romania

Desi majoritatea partiilor sunt inca in asteptarea ninsorilor, patru partii de schi - Madaras, Harghita,…

45 de minute ago