Noul lider britanic Starmer declara ca planul de deportare in Rwanda al lui Rishi Sunak este „mort si ingropat”

externe

keir starmer

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat sambata ca va renunta la un plan controversat de a trimite mii de solicitanti de azil din Marea Britanie in Rwanda, fiind primul sau anunt politic major de la obtinerea unei victorii electorale zdrobitoare, relateaza CNBC.

Guvernul conservator anterior a anuntat pentru prima data planul in 2022 de a trimite migrantii care au sosit in Marea Britanie fara permisiune in natiunea est-africana, afirmand ca i-ar putea opri pe solicitantii de azil care sosesc cu barci mici peste Canalul Manecii.

Insa nimeni nu a fost trimis in Rwanda in cadrul acestui plan din cauza unor contestatii juridice.

La prima sa conferinta de presa de cand a devenit prim-ministru, Starmer a declarat ca politica privind Rwanda va fi eliminata deoarece doar aproximativ 1% dintre solicitantii de azil ar fi fost indepartati si nu ar fi reusit sa actioneze ca un factor de descurajare.

„Schema Rwanda a fost moarta si ingropata inainte de a incepe. Nu a fost niciodata un factor de descurajare”, a spus Starmer.

Starmer a obtinut vineri una dintre cele mai mari majoritati parlamentare din istoria moderna a Marii Britanii, devenind cel mai puternic lider britanic de la fostul prim-ministru Tony Blair incoace, dar se confrunta cu o serie de provocari, inclusiv imbunatatirea serviciilor publice aflate in dificultate si revigorarea unei economii slabe.

Problema modului de a opri trecerea solicitantilor de azil din Franta a fost o tema majora a celor sase saptamani de campanie electorala.

In timp ce sustinatorii spun ca ar bloca traficantii de persoane, criticii au sustinut ca politica privind Rwanda a fost imorala si nu ar functiona niciodata.

In noiembrie anul trecut, Curtea Suprema a Regatului Unit a declarat politica ilegala, afirmand ca Rwanda nu poate fi considerata o tara terta sigura.

Legalitatea acestei masuri a fost contestata in instanta de organizatii caritabile si sindicate.

Guvernul britanic a dat deja guvernului rwandez sute de milioane de lire sterline pentru amenajarea de spatii de cazare si angajarea de functionari suplimentari pentru procesarea solicitantilor de azil, bani pe care nu ii poate recupera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: