Noul ministrul de externe de la Beijing a prezentat relatia Chinei cu Rusia ca un „far de putere si stabilitate”, iar pe SUA si aliatii sai ca o sursa de tensiune si conflict

externe

ministru de externe, China, demisie, Qin Gang

SUA si China se indreapta spre un conflict inevitabil daca Washingtonul nu-si schimba abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei intr-o conferinta de presa incendiara in care a aparat relatia consolidata a tarii sale cu Rusia, scrie The Guardian.

In prima sa aparitie mediatica in calitate de ministru de externe, care a avut loc marti, Qin Gang a subliniat agenda de politica externa a Chinei pentru urmatorii ani, prezentand China si relatia sa cu Rusia ca un far de putere si stabilitate, iar SUA si aliatii sai ca o sursa de tensiune si conflict.

Qin a declarat ca partea americana a sustinut ca doreste sa depaseasca China, dar nu cauta conflictul, „dar, in realitate, asa-zisa competitie a partii americane este o reprimare si o suprimare totala, un joc cu suma zero in care tu mori si eu traiesc”.

„Daca SUA nu franeaza, ci continua sa mearga cu viteza pe o cale gresita, nicio balustrada nu poate impiedica deraierea si cu siguranta vor exista conflicte si confruntari.”

Qin a aparat prietenia stransa dintre China si Rusia, o relatie urmarita indeaproape de Occident. El a declarat ca legaturile dintre Beijing si Moscova „reprezinta un exemplu pentru relatiile externe globale”.

„Cu China si Rusia lucrand impreuna, lumea va avea o forta motrice”, a spus el. „Cu cat lumea devine mai instabila, cu atat este mai imperios necesar ca China si Rusia sa avanseze in mod constant in relatiile lor”.

El a spus ca exista un „contact strans” intre conducerile celor doua tari, relatiile „intre sefii de stat” constituind ancora relatiei. „Parteneriatul strategic … va creste cu siguranta din ce in ce mai mult.”

Comentariile lui Qin s-au aliniat cu un discurs tinut luni de liderul Chinei, Xi Jinping, in fata delegatilor politici, in care a denuntat ceea ce el a numit „suprimarea” Chinei de catre SUA.

„Tarile occidentale conduse de Statele Unite au pus in aplicare retinerea, incercuirea si suprimarea pe toate planurile a Chinei, ceea ce a adus provocari severe fara precedent pentru dezvoltarea tarii noastre”, a spus el.

Relatiile dintre China si SUA s-au deteriorat brusc in ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost deraiate la inceputul acestui an, cand SUA au doborat ceea ce au spus ca este un balon spion chinezesc, care zbura in spatiul aerian american. China sustine ca a fost un accident cauzat de „forta majora” si ca SUA au reactionat exagerat.

Qin a dat vina pe SUA pentru inrautatirea relatiilor, citand in mod specific incidentul cu balonul, precum si tensiunile legate de Taiwan si razboiul din Ucraina. El a declarat ca conflictul din Ucraina pare sa fie condus de „o mana invizibila… care foloseste criza ucraineana pentru a servi anumite agende geopolitice”, impingand la prelungirea si escaladarea conflictului.

China s-a prezentat ca un pacificator in conflict, dar in practica a sustinut Rusia. Recent, aceasta a publicat un plan in 12 puncte pentru pace.

Qin a declarat ca relatia dintre Moscova si Beijing nu vizeaza nicio terta parte, nu reprezinta o amenintare pentru nicio tara si nu va fi supusa „interferentelor sau discordiei cu nicio terta parte”.

Qin a sugerat ca SUA au actionat cu ipocrizie atunci cand au aparat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, dar nu si revendicarea Chinei asupra Taiwanului, precum si atunci cand au acuzat China ca ia in considerare inarmarea Rusiei cand aceasta inarma Taiwanul.

De asemenea, el a acuzat SUA pentru tensiunile legate de Taiwan, pe care Beijingul il revendica drept provincie si a jurat sa il anexeze prin forta daca va fi necesar.

„Chestiunea Taiwanului este fundamentul bazelor politice ale relatiilor dintre SUA si China si prima linie rosie care nu trebuie depasita in relatiile dintre SUA si China”, a spus el.

Qin a declarat ca se astepta la o intrebare despre Taiwan si, prin urmare, a adus cu el o copie a Constitutiei Republicii Populare Chineze, inainte de a citi sectiunea in care se afirma ca Taiwanul este o parte „sacra” a Chinei.

Conferinta de presa a lui Qin a expus intentiile de politica externa ale Chinei pentru noul mandat politic de cinci ani, care a inceput odata cu reconfirmarea lui Xi in functia de lider al Partidului Comunist Chinez in luna octombrie a anului trecut, iar noile numiri guvernamentale urmeaza sa fie anuntate in aceasta saptamana. Qin a subliniat ca China este o forta pentru stabilitatea si prosperitatea globala, inspirand modernizarea in intreaga lume, in special in sudul lumii. El a afirmat ca realizarile Chinei „distrug mitul conform caruia modernizarea inseamna occidentalizare”.

El a spus ca China poate oferi solutii la provocarile globale, dar ca altii „acapareaza microfonul”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: