Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a intors joi acasa in Bangladesh, tara devastata de conflicte, pentru a conduce un nou guvern interimar, dupa saptamani de proteste studentesti tumultoase care au fortat-o pe prim-ministrul Sheikh Hasina sa demisioneze si sa fuga in India vecina, relateaza Reuters.
Yunus, 84 de ani, singurul laureat al premiului Nobel din natiunea sud-asiatica si un critic dur al lui Hasina, a sosit la Dhaka, de la Paris. El va conduce un guvern insarcinat cu organizarea de alegeri.
„Tara are posibilitatea de a deveni o natiune foarte frumoasa”, a declarat economistul reporterilor la aeroport, unde a fost intampinat de ofiteri militari de rang inalt si lideri ai studentilor.
„Studentii protestatari au salvat tara si aceasta libertate trebuie protejata”, a spus el, adaugand: „Indiferent de calea pe care ne-o arata studentii nostri, vom merge mai departe cu aceasta”. „Acum din nou trebuie sa ne ridicam. Pentru oficialii guvernamentali de aici si sefii apararii – suntem o familie, ar trebui sa mergem inainte impreuna.”
Yunus urmeaza sa depuna juramantul joi seara, ora locala, la resedinta oficiala a presedintelui Mohammed Shahabuddin.
Partidul Awami League al lui Hasina nu figureaza in guvernul interimar dupa ce aceasta a demisionat luni, in urma unor saptamani de violente care au ucis aproximativ 300 de persoane si au ranit mii.
Intr-o postare pe Facebook, fiul ei, Sajeeb Wazed Joy, a declarat ca partidul nu a renuntat, totusi, si ca este gata sa poarte discutii cu oponentii si cu guvernul interimar.
„Am spus ca familia mea nu va mai fi implicata in politica, dar la modul in care liderii si lucratorii partidului nostru sunt atacati, nu putem renunta”, a declarat el miercuri.
Yunus, cunoscut drept „bancherul saracilor”, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2006 pentru fondarea unei banci care a fost pionierul luptei impotriva saraciei prin acordarea de imprumuturi mici debitorilor nevoiasi.
Miscarea condusa de studenti, care a inlaturat-o pe Hasina, a pornit de la protestele impotriva cotelor in locurile de munca guvernamentale, care au luat amploare in iulie, provocand o represiune violenta care a atras critici la nivel mondial, desi guvernul a negat ca a folosit forta excesiva.
Protestele au fost alimentate, de asemenea, de conditiile economice dificile si de represiunea politica din tara.
Principalul partid de opozitie, Partidul Nationalist din Bangladesh (BNP), a boicotat doua alegeri nationale dupa arestarea liderilor sai, in timp ce pandemia Covid-19 a afectat economia de 450 de miliarde de dolari dupa ani de crestere puternica, ducand la inflatie ridicata, somaj si scaderea rezervelor.
Aceasta a impins guvernul Hasina sa solicite un imprumut de 4,7 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…