„Nu a durut absolut deloc”. Primul roman care s-a vaccinat este o asistenta de 26 de ani de la „Matei Bals”
Prima persoana din Romania care a fost vaccinata impotriva COVID – 19 este o asistenta medicala de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti.
Conform GCS, Mihaela Anghel este asistenta medicala generalista, membra a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din Romania confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
„Nu a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin facut pana acum. Romanilor le transmit sa deschida bine ochii si sa vina sa se vaccineze. Simt si sper sa fie sfarsitul acestei pandemii”, a spus asistenta.
Asistenta are 26 de ani, lucreaza de 4 ani la Institutul ”Matei Bals” si a stat 15 minute sub observatie dupa ce a facut vaccinul. Ea a povestit ca un caz care i-a ramas in minte si care a marcat-o este cel al unui barbat de 31 de ani, care a stat foarte mult timp la Terapie Intensiva, dar nu a putut fi salvat.
Campania de vaccinare anti-COVID demareaza duminica, fiind vizat, in prima faza, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infectioase aflate in prima linie in lupta impotriva noului coronavirus.
Acestea sunt:
* Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” Bucuresti
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Brasov
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes” Bucuresti, inclusiv sectia externa modulara Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare
* Spitalul Judetean de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” Timisoara, inclusiv sectia exterioara a acestui spital – sectia clinica de recuperare cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat in Romania vineri, pe cale terestra, prin Vama Nadlac 2, iar sambata acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucuresti, de unde au fost distribuite in tara.
Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima transa – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de prima administrare – au fost alocate in functie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.
Astfel, la Brasov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ”Matei Bals” Bucuresti – 600 de doze, iar la ”Victor Babes” – 530; la Cluj – 375 doze; Constanta – 170; Dolj – 90; Iasi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timisoara – 450 de doze.
Pe baza contractului semnat de Comisia Europeana cu BioNTtech/Pfizer, Romania poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.